Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CB radio w IX generacji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• CB radio w IX generacji

Witam.
    Widzę że jestem pierwszy z tym tematem w IX gen. Macie jakiś pomysł na montaż radia? Antenę na bank zamontuję na tylnej klapie i kabel puszczę przez bagażnik ale co z radiem zrobić?

Co prawda mam UFO ale podobnie jak kilku innych kolegów mam radio w podłokietniku i jest naprawdę OK.

Comment

Dzisiaj zabrałem się za ten temat - podłokietnik wydaje się najbardziej rozsądnym wyjściem. W poprzednim samochodzie idealnie było pomiędzy fotelem a ręcznym - Tutaj takiej opcji nie ma. Wojtek, jakoś je przyczepiłeś w tym podłokietniku? Czy zostawiłeś luzem?

Comment

Jest włożone pod kątem tak aby wyświetlacz był jak najbardziej widoczny ale żeby dał się zamknąć podłokietnik. Aby się radio nie przesuwało włożyłem pomiędzy dolną część radia a tył wnętrza podłokietnika gumowy klocek.

Comment

Możesz fotkę zrobić i zamieścić?

Comment

Postaram się jak nie dzisiaj to w tygodniu. Podaj swój e-mail to przyślę foto bo nie wiem czy potrafię wstawić zdjęcie na forum.

Comment

W tym schowku nie jest moim zdaniem najlepiej - jakoś za dużo problemów z tym jest - kiepsko słychać i mam utrudniony dostęp do "nadawania".
              Pomyślałem sobie o montażu po lewej stronie, pod przyciskiem do wyłączania i włączania kontroli trakcji. Tam jest taki plastik pod kątek i idealnie by pasowało. Pytanie tylko czy można coś takiego zrobić poza Hondą - podłączenie do instalacji samochodu - żeby nie stracić gwarancji. Swoją drogą, to jak radio jest w schowku to nie ma miejsca na inne rzeczy

Comment

Myślę że mogą się przyczepić. Ja podepnę "bezinwazyjnie".

Comment

Kombinowałem ale nici, do schowka nie pasuje. Zamontowałem tradycyjnie, o ile dopytałem w ASO to nie wadzi to z gwarancją.

Comment

Ja jestem zadowolony z rozwiązania w schowku. Muszę jeszcze zamocować je jakoś na stałe, ale ogólnie jest ok

Comment

Wrzuć zdjęcie pooglądamy.

Comment

Jestem na etapie kompletowania zestawu antenka wybrana to SIRIO Mini Snake 27 mag tu mały zarys parametrów antenki :Parametry techniczne anteny Cb Sirio MINI SNAKE:

- Częstotliwość : 26 - 29 MHz
                        - Długość fali : 1 / 4
                        - Moc : 100 W
                        - Zysk : + 4,0 dB
                        - Impedancja : 50 ohm
                        - SWR : 1 do 1,2
                        - Wysokość anteny : 69 cm
                        - Średnica podstawy magnetycznej: 10 cm
                        - Długość przewodu ok. 4 m.
                        - Masa : 900 g
                        Przemawia za nią solidność wykonania samej antenki jak i magnesu-podstawy oraz długość i że można ustawić pod dowolnym kątem.2947371325.jpg jeszcze został dylemat radyjka czy brać INTEK H-520 Plus czy ALAN 42 MULTI 2940894016.jpg2956126633.jpg oba spokojnie mieszczą się w schowku .

Comment

Kolega ma takiego ALANA też z krótką antenką i nie działa mu to najlepiej. Po wizytach w kilku serwisach cb zasugerowano mu zainwestowanie w lepszą antenę taką z 1,5 m. Może to jednostkowy przypadek, ale zbadaj dobrze temat przed zakupem.

Comment

Specem od CB nie jestem ale długość anteny chyba tu nie pomoże. Po prostu trzeba kupić dobre CB radio. Ja miałem wcześniej ALANa Midlanda chyba z 250 kosztował ale nie polecam mimo anteny 1.5 m. Teraz mam Stabo i antenkę Presidenta (taką 1m około) i jest lepiej - znacznie.
                            Dłuższa antena sprawi że będziesz odbierał więcej co nie znaczy lepiej a w efekcie i tak będziesz ją dławił redukcją szumów.
                            Last edited by syriuszteam; 31-01-2013, 18:13.

Comment

Wiesz wszystko zależy od filtracji szumów, wzmacniacza, jakości przewodu od anteny. Zasadniczo dwie pierwsze rzeczy są najważniejsze. Co do kabla od anteny to bywa tak że kabel antenowy zachowuje się tak samo jak jak antena od radia. Jeśli idzie wzdłuż jakiś kabli elektrycznych lub po prostu jest słabo ekranowana to będzie zbierać każde zakłócenie z auta. Za moich czasów, pobytu w polsce miałem Presidenta (nie pamiętam modelu) z anteną 1,5m. Działało różnie. Wymieniłem kabel na taki od anten WiFi montowanych na dachach (o ile pamiętam H155) i problem zniknoł jak za dotnknięciem magicznej różdżki.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
                              http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
                              http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Working...
                              X