Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chcę nową mape STAG4

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Chcę nową mape STAG4

Może ma ktoś umiejętności, czas i przyrząd do ustawienia mapy LPG w instalacji STAG4 Qbox Plus, bo mój gazownik jest zapracowany.
    Mapa aktualnie jest rozstrzelona i chyba bierze za dużo Pb, bo zostawił włączony tryb nauki.
    A może jest inny sposób np: przejechanie 200km na samym Pb?
    Kraków.

Dawaj do Struny 608 834 512. Spoko człowiek z lpg-forum.pl Jest ze Skawiny. Jeszcze zostaje Fugazi, GEG, Joanna
    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez Waflo Zobacz posta
      Może ma ktoś umiejętności, czas i przyrząd do ustawienia mapy LPG w instalacji STAG4 Qbox Plus, bo mój gazownik jest zapracowany.
      Mapa aktualnie jest rozstrzelona i chyba bierze za dużo Pb, bo zostawił włączony tryb nauki.
      A może jest inny sposób np: przejechanie 200km na samym Pb?
      Kraków.
      Niby ten stan ma narzędzie autoadaptacji, jeżeli jest włączona to jak przejedziesz ten dystans na Pb to sterownik powinien naniesc poprawki.

Comment

Wszelakie autoadaptacje są tylko na czas strojenia i mają służyć szybszemu zebraniu punktów na mapie. W czasie normalnej eksploatacji kategorycznie trzeba je wyłączyć.
        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.

Comment

gdzie mieszkasz?

Da się dość dobrze wystroić ale trzeba poświęcić na to czas.
          Jakie masz podzespoły- nic prócz sterownika nie opisałeś.

Coś się dzieje złego z autem ?
          domyślam się, że zrobiona szyba autoadaptacja i "za bramę" ..
          Najlepiej byłoby skasować korekty krótko i długoterminowe komputera silnika, pojeździć trochę na samej Pb, żeby zebrały się korekty powiedzmy - wzorcowe i je sobie zapamiętać .
          Dopiero później z takim podstawowym podkładem mieszać w programie STAG.

Może czas się uniezależnić i kupić sobie kabelek za 50zł do staga?
          Mogłoby się okazać, że mass zapamiętane jakieś wcześniejsze wersje ustawień, które wystarczyłoby poprawić.
          No chyba, że nowa instalacja, to nie będzie nic w pamięci..
          Last edited by zadra; 18-03-2023, 14:54.

Comment

Waflo, jak tam temat ustawień LPG?
            ponad pół roku ciszy w temacie sugeruje, że albo "zajeździłeś" albo sprzedałeś auto..

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
              Waflo, jak tam temat ustawień LPG?
              ponad pół roku ciszy w temacie sugeruje, że albo "zajeździłeś" albo sprzedałeś auto..
              Fakt cisza od Maja, bo uznałem że została ustawiona i jeżdżę.
              Podsumowując: w zakresie użytecznych obrotów odchyłki zostały ustawione i były akceptowalne.
              Na biegu jałowym bywało że fiksował (+10, lub -10), ale były dni że trzymał normę.
              Do tych moich korekt włączyłem jednak autoadaptację.
              Planuje w listopadzie podłączyć i sprawdzić jak jest.
              sie uksztalt 1cze.jpg

Comment

Autoadaptacja służy tylko do dokładnego dostrojenia, 2-3 dni i trzeba wyłączyć. Jak się ustawi mnożnik nawet i z grubsza się pokrywa to nie ma sensu włączać.
                Jeżeli ten mnożnik masz aktualny to znaczy, że masz za duże dysze. Za duże tak o 0,2 mm zapewne, powinien wyjść mnożnik przy 14 ms około jedności lub ciut więcej.

Comment

można delikatnie skorygować cisnieniem reduktora.

Równiezn proponuje wyłączyć adaptacje- robiłem u siebie podobnie jak Ty, mizerne skutki.
                  Sprawdzając co kilka dni zawsze było coś nie tak.
                  Później ustawilem na sztywno, poświęcając wiele godzin jazdy, tak aby korekty by jak najnizsze a na końcu dopasowałem korekty po temperaturze gazu. być może kolejność nie była prawidłowa, ale u mnie zadziałało.
                  Jeszcze chciałbym ugryźć kwestię regulacji względem sondy szerokopasmowej, ale nie miałem czasylu się pouczyć.
                  Nie wiem jakie wartości powinna przyjmować gdy jest prawidłowe spalanie a jakie gdy mieszanka zbyt uboga czy zbyt bogata - w która stronę wartość ucieka..
                  Dodatkowo nie mam potwierdzenia, że moja sonda ma prawidłowe wskazania..
                  Mam nadzieję że u mnie jest na bogato

Muszę doczytać w tych tematach.

Comment

No dobra, podłączyłem interfejs i wniosek jest jest taki że trzeba jeszcze pogrzebać.
                    Wykres LPG jednak wywaliło nad Pb, jak na początku.
                    Wyłączyłem autokorekty.
                    Jestem świadomy że mnożnik jest nieprawidłowy i ma to związek z dyszami, lub ciśnieniem reduktora.
                    Spróbuję podejść z tym ciśnieniem reduktora, bo dysz sobie nie zorganizuję...
                    na dzien 16-10-2023.jpgprzy 83st ustabilizowaly sie korekty jalowych na 8 16-10-2023.jpg

Comment

Waflo, duszę można rozwiercic te które są wkrecone.
                      Jeśli są za duże, to się je lutowało (najlepiej twardym lutem) i rozwiercało ponownie, ale koszt nowych nie jest wysoki..

Co do wyglądu map.
                      Mapy są potrzebne tylko i wyłącznie bezpośrednio po autokalibracji i tylko wówczas gdy jesteś w stanie bardzo dokładnie odwzorować styl jazdy w tych samych warunkach jadąc najpierw na Pb a później na lpg.
                      Dodatkowo gdy już raz "narysujesz" mapy, to podczas późniejszej eksploatacji mapy te w czasie rzeczywistym się zmieniają w zależności od zapotrzebowania mocy, wydajności itp, czyli jednym słowem ciągle są modyfikowane.
                      To że po tygodniu się już nie nakladają (jak w pierwszym dniu) nie oznacza, że jest źle. Mogą się różnić już w czasie pierwszej przejażdżki w pierwszym dniu.
                      Możesz odpalić mapy w czasie jazdy autem i obserwować co się dzieje gdy zmieniasz "nietypowo" obciążenie silnika. To co się dzieje jest normalne..

Po prostu olej mapy i się nimi nie przejmuj.
                      Dobrze, że wyłaczyłeś te autokorekty.
                      Teraz mozolnie proces kontroli danych z OBD2 i nakładanie korekt w tabeli "po obrotach".
                      Jeśli się przyłozysz i nie pójdziesz na skróty, to zaowocuje to brakiem późniejszych problemów, niskim spalaniem i kulturą jazdy.

Comment

Working...
                      X