Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie LPG

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie LPG

Witam,

Jestem nowy na Forum, niedawno zakupilem Honde Civic VIII generacji z 2007 Type S 1.8 140 KM, instalacja gazowa sekwencyjna BRC, butla 34 litry, czyli realnie wchodzi ok.27. Po zakupie zrobilem dokladny przeglad + przeglad LPG (reglacja i wymiana filtrow). Jestem nieco zdziwiony poniewaz:

-zalalem gazu do pelna i w cyklu mieszanym zrobilem 220 km na butli, czyli wychodzi jakies niecale 13 litra LPG, troche duzo, prawda?
    -wyjezdzilem caly gaz do zera az instalacja zaczela "pikac", ze pusto i pojechalem na stacje zatankowac i kolejne zaskoczenie, ze dystrybutor odbijal przy 20 litrach, ze niby jest juz full. Tez dziwna sprawa wg mnie.

Czy ktos moze sie do tego odniesc? Dzieki z gory!

Zamieszczone przez etan Zobacz posta
    Czy ktoś moze sie do tego odniesc?
    Jasne
    Nie spaliłeś całego zbiornika ale 20 litrów.
    Wskaźnikiem się nie sugeruj,bo on jest w pełni programowalny,można go ustawić tak że będzie pokazywał puste przy pełnym zbiorniku i na odwrót,każda dioda z osobna ma swój próg zadziałania.
    Proponuję wyjeździć po tankowaniu gaz do końca,czyli aż sam się przełączy na benę i wtedy liczyć spalanie.
    Dodam jeszcze ze to ze piszczy to nie oznacza ze gaz sie skończył,bo piszczeć może z różnych powodów,np awarii tego przełącznika.Lubią sie spieprzyć,piszczą wtedy kiedy chcą i tanie nie są.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
      Jasne
      Nie spaliłeś całego zbiornika ale 20 litrów.
      Wskaźnikiem się nie sugeruj,bo on jest w pełni programowalny,można go ustawić tak że będzie pokazywał puste przy pełnym zbiorniku i na odwrót,każda dioda z osobna ma swój próg zadziałania.
      Proponuję wyjeździć po tankowaniu gaz do końca,czyli aż sam się przełączy na benę i wtedy liczyć spalanie.
      Dodam jeszcze ze to ze piszczy to nie oznacza ze gaz sie skończył,bo piszczeć może z różnych powodów,np awarii tego przełącznika.Lubią sie spieprzyć,piszczą wtedy kiedy chcą i tanie nie są.
      Dzieki, jak w takim razie sprawdzic kiedy wyjezdzilem caly gaz i kiedy sie przelacza na benzyne skoro piszczenie nie koniecznie sygnalizuje koniec gazu w butli?
      Last edited by etan; 27-06-2018, 08:52.

Comment

Po prostu jeździć na gazie i tyle,a na przełąniku zobaczysz przecież czy świeci się gaz czy bena.

Comment

U mnie w brac jest tak ze jak cisnienie na litwie spadnie poniezej jakiegos progu to piszczy i wrzuca bene ,jak gazu jest malo i wcisniesz do podlogi to ci przelaczy, gdybys nie cisnal to pojechalbys pewnie z 50 km . Zatankuj do pelna skasuj licznik przejedz 200 znow do pelna i policz. 13 w miescie to chyba nie jest duzo ? Klima korki itd. Mi w miescie a mam mniejszy silnik pali 10 i co z tego, to jest auto a nie rower jak jest moc i nie jezdzisz jak zakonnica to musi lyknac i tyle

Comment

Bez jaj z tym spalaniem,gazu ma palić ok 25% więcej jak beny,czyli wartość wyjściowa dla 13-stu litrów to 10l z górką benzyny-trochę dużo.

Zamieszczone przez janas12003 Zobacz posta
            U mnie w brac jest tak ze jak cisnienie na litwie spadnie poniezej jakiegos progu to piszczy i wrzuca bene ,jak gazu jest malo i wcisniesz do podlogi to ci przelaczy
            Tak właśnie mają i teraz trzeba to wylatać ile się da aż sam przełączy ,nabić do cna i policzyć spalanie.
            Wtedy mamy obraz jaką ilością miejsca w zbiorniku dysponujemy i jakie jest zużycie.

Comment

Bez jaj z tym spalaniem,gazu ma palić ok 25% więcej jak beny,czyli wartość wyjściowa dla 13-stu litrów to 10l z górką benzyny-trochę dużo.

Tak właśnie mają i teraz trzeba to wylatać ile się da aż sam przełączy ,nabić do cna i policzyć spalanie.
              Wtedy mamy obraz jaką ilością miejsca w zbiorniku dysponujemy i jakie jest zużycie.
              Zrobiłem test i u mnie jest tak, że w momencie jak zaczyna piszczeć to sie przełącza na benzynę automatycznie - próbowałem jeszcze wtedy raz przełączyc z powrotem na gaz, ale ujechał znowu parę km i zaczął piszczeć/przełączył się.
              I to mnie dziwi bo do butli sie powinno mieścić 27 litrów a u mnie przy 20 juz nie chce dalej tankować. Pytanie czy to ustawienia dystrybytora są takie, że zwalnia przy końcu już czy coś mam nie tak z butlą? 220 km na butli w cyklu mieszanym to wydaje sie dużo, a jeździłem ekonomicznie.

Dziś zaleję na full gazu i zobaczymy ile wejdzie.

Comment

Butla ma wewnątrz zawór,który odcina gwałtownie wlew w chwili osiągnięcia ustalonego poziomu,niezależnie od ciśniena.
                Zamieszczone przez etan Zobacz posta
                220 km na butli
                Zbaczymy po tankowaniu.

Comment

Butla ma wewnątrz zawór,który odcina gwałtownie wlew w chwili osiągnięcia ustalonego poziomu,niezależnie od ciśniena.

Zbaczymy po tankowaniu.
                  Zatankowałem wczoraj i weszło tym razem 22,5 litra - dobiłem na siłę juz do równo 23,a butla tak jak pisałem była pusta, więc nie rozumiem...

Comment

Więc spalasz 10 litrów gazu,wszystko w normie.
                    Przeczytaj w specyfikacji ile pojemności ma butla.
                    Jeśli możesz sobie "dobijać" to jedź do gazownika niech naprawi wielozawór.

Comment

Working...
                    X