Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość gazu na stacjach

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jakość gazu na stacjach

Na jakich stacjach tankujecie gaz ? Ja tankowałem na BP, ale jak mi na przeglądzie po 10 tyś. km pokazali filtr pełen szlamu, to przestałem i tankuję teraz na różnych stacjach, ale nie na BP, najczęściej są to LUKOIL, SHELL lub ORLEN.

Tankuję Orlen i Shell, czasem Statoil. Na Lukoilu raz zatankowałem i omal nie spowodowałem porządnej kolizji. Auto po przełączeniu na gaz prawie stanęło. Gaz w podłogę i nic. Silnik omal nie wypadł z komory tak nim trzepało.

Comment

Ja dopiero przejechałem 2 tys km na gazie, ale tylko na Orlenie tankuje. Zero spadków mocy, ilość przejechanym km zawsze się zgadza, więc chyba dobry gaz. Pierwszy przegląd gazu mam mieć pod koniec lipca, więc pewnie gazownik zdradzi czy dobry gaz.

Comment

Zamieszczone przez Theng Zobacz posta
        Na Lukoilu raz zatankowałem i omal nie spowodowałem porządnej kolizji.
        Lukoil ma bardzo cieniutki ten gaz.Choć najczęściej jest najtańszy w okolicy,to jednak auto spala go zdecydowanie najwięcej
        Widać to nawet po parametrach silnika,natychmiast wydłużają się czasy wtrysków a po kilku kilometrach efekt widać w korektach.
        Z moich obserwacji najkorzystniej jest tankować ,uwaga: na Tesco
        Zakładam że cała sieć w kraju zaopatruje się u jednego dostawcy.Jakość jest dobra ,stabilna od lat, a samo przejście z mieszanki zimowej na letnią i odwrotnie jest w odpowiednim czasie,a nie jak u konkurencji,która ładuje butan jak tylko słońce wyjdzie.

Comment

To już mój trzeci samochód na gazie,jakieś rozeznanie na temat LPG raczej mam.
          Staram się tankować na Shellu ewentualnie na Orlenie.
          Tankując na Shell robię około 30 km więcej na zbiorniku niż na
          zatankowanym lpg z Orlenu.
          Innych stacji unikam ponieważ zdarzały się spadki mocy i samochód palił zdecydowanie więcej.
          Drugi samochód tankowany tylko na Shell,przy wymianie filtra po 16 tyś.
          Gazownik pytał gdzie tankuję bo nie widział tak czystego filtra.
          Na Shellu się jeszcze nie zawiodłem i mogę polecić.
          Ale wiem że wszystko zależy od stacji i wtopa też może być.

Comment

Dla bardziej zapobiegliwych można kupić złącze gniazdo tankowania M10 + FILTR CERAMICZNY cytat zapożyczony :Filtr ceramiczny wielokrotnego użytku, montowany na wlewie paliwa. Zapobiega dostawaniu się nieczystości do instalacji. Wewnątrz znajduje się wkład filtrujący, ceramiczny o przepustowości 70µ. Obudowa aluminiowa lub stalowa - do wyboru. Wkład filtrujący CF-110 można używać wielokrotnie po usunięciu nieczystości i myciu. Klasa 1. Temp. pracy od -20°C do 120°C. Ciśnienie klasyfikacyjne 3000kPa. Homologacja: E20-67R-010957.dsc04628-m_1.jpg

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
              Lukoil ma bardzo cieniutki ten gaz.
              Mam jakieś zupełnie inne odczucie. Chyba trzeba wyczaić która stacja ma w okolicy najlepsze paliwa i nie przejmować się nazwą. Na Lukoil tankuję od kilu lat i nie ma najmniejszych problemów, Za to ostatnio byłem zmuszony zatankować LPG na Orlenie, bo mi wysuszyło zbiornik. Po kilku przejechanych kilometrach silnik kaszlnął i zapalił się "check engine".
              Na Shell kiedyś testowałem tą ich super ropę i to było najgorsze paliwo jakie udało mi się zatankować w mojej okolicy, jakoś się zraziłem i gazu już u nich nie testowałem. Lokalny Lukoil dla mnie najlepszy, tak jakością, jak i ceną.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

Moją hanke stołuje na stacji Carrefour w Krakowie, ma kopa, bez spadków mocy no i filterek był prawie czysty. Tankując na Lukoil doświadczyłem drastyczny spadek mocy ( Hanka rwie do przodu na 3 biegu a na gazie Lukoil zachowywała się tak jak by miała 5 pasażerów i klimę włączoną.) no i oczywiście 20-30 KM mniej robię. Na orlenie i BP też nie tankuje z powodu krótszego zasięgu tzn. 15-25 KM mniej .

Comment

Kiedyś na Luku mieli najlepszy gaz w kraju,ale to było ponad 15 lat temu.W pewnym momencie jakość spadła i do dzisiaj tak jest.
                  Czasem tankuję u nich,bo po prostu muszę,są to różne miejsca w kraju ale zawsze jeden efekt .
                  Być może nie mają jednego dostawcy a ja mam pecha.
                  W instalacji parownikowej jest dodatkowo tendencja do gromadzenia się dużo większej ilości gnoju ,a szczególnie w zimie i trzeba go częściej spuszczać.Przy wtrysku jest to dla słabej jakości wtryskiwaczy poważny przeciwnik,bo filtr fazy ciekłej tego nie zatrzymuje,a lotnej tylko niewielką część i to jak silnik jest jeszcze niedogrzany.
                  Nie da się określić czystości gazu na poczekaniu,ale skład mieszankijuż tak.
                  Wystarczy przed zatankowaniem podpiąć pierwszy lepszy skaner i popatrzeć na korektę krótką na wolnych obrotach,i to samo zrobić potem.To daje pojęcie o tym który lepszy.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                    Wystarczy przed zatankowaniem podpiąć pierwszy lepszy skaner i popatrzeć na korektę krótką na wolnych obrotach,i to samo zrobić potem.To daje pojęcie o tym który lepszy.
                    Jestem amatorem, nie ogarniam korekt. Będę musiał poczytać.

Comment

Ty akurat masz łatwo,bo masz wykres i widać nawet te małe odchyłki,które na wyświetlaczu cyfrowym nie spowodują wskoczenia kolejnej jednostki. Musisztylko pamiętać o tym żeby zrobić pomiar w tych samych warunkach,czyli nie jak auto ostygnie,albo jeden z kompletnie pustym zbiornikiem a zaraz potem z prawidłowym ciśnieniem.
                      Powyłączaj w programie wszystkiekrzywe i zostaw sobie tylko korekty.
                      Możesz też zrobić sobie dwa przejazdy jednym umiarkowanym tempem,przed i po tankowaniu i porównać długoterminowe.
                      Jak będziesz jechał,to w pewnym momencie długoterminowa się ustabilizuje,wtedy będziesz wiedział że tu "już".
                      Zleżnie od auta i warunków dystans będzie różny,ale przeważnie ze dwa kilometry wystarczy zpełnie.

Comment

Jaka cena tego filtra ceramicznego?

Comment

Cena myślę ze akceptowalna kupiłem właśnie https://www.autogaz-market.pl/dokrec...m10-filtr.html

Comment

Nie stosowałem takiego wynalazku, ciekaw jestem po co aż 3 filtry w instalacji gazowej w takim razie gdy standardowo mamy 2 ciekłej i lotnej fazy.
                            Nie lepiej po prostu wymieniać filtr lotny co rok wraz z innymi filtrami a ciekły co 50-80 tyś i zero problemów.
                            Ogólnie co do stacji tych komercyjnych to pamiętam, że Orlen miał zawsze bardzo dobry gaz. I tak tankowałem u pana zbysia na stacji noname z racji ceny i jakości tegoż gazu.
                            Trudno tu coś powiedzieć gdy nie jesteśmy w stanie sprawdzić proporcji propan-butan, na zimę dają więcej tego wartościowego propanu i auto jakoś lepiej paliło ten gaz, w lecie mieszanka na minus bo więcej tego butanu z zapalniczek komputer LPG wydłuża czasy wtrysku i mamy wyższe spalanie i wcale nie lepsze osiągi.
                            Last edited by rat4; 21-04-2017, 21:21.
                            4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                            Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                            https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

A jaka roznica czy wkrece zwykłą aluminiowa końcówkę tankowania czy końcówkę z filtrem czas ten sam przed dystrybutorem syfu jest i to widac po filtrach .Ogolnie wystarczy po jakimś okresie przemyc lub zakupic nowy jak już wzrokowo oceni się że przemycie nic nie daje .

Comment

Working...
                              X