Proszę wpisywać ile palą LPG wasze hondy tylko ix gen. U mnie silnik 1.8 opony zimowe 205/55/16, instalacja Prins średnia z 500km 50/50 trasa miasto. 8,8L,
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie gazu ix gen
Collapse
X
-
9 i 8 gen to to samo (silnik, skrzynia itp) tak więc spokojnie mozesz patrzec na obie wersje.
Znajomy miał 8 gen, teraz 9 gen i spalanie na LPG w miescie to od 9 do 10,5 l gazu.
1.8
Stag, Hana.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaeraz 9 gen i spalanie na LPG w miescie to od 9 do 10,5 l gazu.
Comment
-
100% miasto. On bardzo mało jeździ w trasy.
Jego 9 nie jechałem ale 8gena mi pożyczał kiedyś i mi tez palił 10l w miescie (Wrocław i Poznań). W sumie to normalne spalanie bo benzyny mi moja 8gen spalała ok. 8,5l w miescie.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zrobiłem 13,5 tyś na LPG. Instalacja STAG QBOX PLUS zakładana w ASO w Krakowie.
Średnia (wszystko notuję w motostat) wychodzi mi 8,55l / 100 km.
Trasa / miasto jakieś 80/20.
Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017
Comment
-
Civic IX 1.8 225/45/17 Stag Qbox Plus wtryski Barracuda, non stop klima i jedna/czasem dwie osoby - głównie szybkie trasy spalanie 9,5 l LPG.Benzyny nie liczę, bo używana jest na rozruch i mam 20% dotrysk od 4,5 k rpm, ale po przejechaniu ponad 2.000 km na lpg, ze zbiornika ubyły jakieś śladowe ilości PB 95.
Wszystkie tankowania i przebiegi notuję w aplikacji Fuel Buddy, więc za klika tys. km, będą bardziej uściślone dane.Last edited by MakCivic; 07-09-2016, 12:45.
Comment
-
Nie wiem czy konieczny, ale ja chciałem żeby było włączone, nie montowałem lubryfikacji, więc to może trochę dla spokoju sumienia. Gazownik stwierdził, że jest taka opcja, jak chcę, to może ją włączyć i ustawić, ale instalacja spokojnie wyrobi na samym lpg.
Za 3 m-ce mam przegląd gwarancyjny w Hondzie, to dopytam jak jest zrobione w ich instalacjach (Aso, w którycm serwisuję auto, też montuje LPG w Hondach) i ewentualnie zastanowię się nad wyłączeniem dotrysku.
Teoretycznie dotrysk ma za zadanie zmniejszyć temperaturę w komorze spalania, ale zdania są podzielone. Jeżdzę sporo po autostradach i tak naprawdę, to u mnie dotrysk jest uruchamiany przy licznikowych 175-180 km/h, więc jak ma coś pomóc, to niech sobie będzie.Last edited by MakCivic; 08-09-2016, 14:06.
Comment
-
Ja u siebie jakiś czas temu zauważyłem ciekawą rzecz. Jak jechałem ok 130 na tempomacie (trasa Piotrków - Wrocław), to spalanie na autostradzie wyszło mi 9,8l (liczone pod dystrybutorem), W drodze powrotnej ustawiłem tempomat na 125. Różnica niby niewielka, ale średnie spalanie wyszło już 8,1. Warunki drogowe były zbliżone jeżeli chodzi o temperaturę, opadów brak, klima włącznona przez całą drogę. Wiatr w większości boczny. Za jakiś miesiąc znów będę leciał tą trasą, to ustawię do Wrocka 125, a z powrotem 130. Zobaczymy jak wyjdzie pod dystrybutorem.
Comment
-
W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłem po autostradach Czech i Austrii ok 1600km + ok 200km po Grazu. Średnie spalanie liczone przy dystrybutorach wyszło mi 8,36. Na pokładzie 2 osoby + trochę gratów. Dla portfela byłoby zdecydowanie lepiej gdyby cena gazu w Czechach i Austrii była zbliżona do cen u nas, ale nie można mieć wszystkiego.
Comment
Comment