Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LPG a CNG w Polsce, gdzie TO można zatankować?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• LPG a CNG w Polsce, gdzie TO można zatankować?

Natknąłem się na temat na cng.auto.pl mam pytanie czy polaków na to nie stać? Skoro jeżdżą na tym niemcy. Sprowadził ktoś auto z CNG? jak to sie sprawuje i czy jest taniej i czy w ogóle warto? Czy CNG mniej szkodzi silnikowi niż LPG? Gazownicy zakładają to u nas?
    jest może ktoś kto to ma ?

na niektóre odpowiedzi poczytałem tu: https://portalpolski.pl/polska/szans...-9200.text.htm
    Last edited by rambo7; 10-01-2013, 13:53. Powód: edit r7
    Kierownik Działu Diesla

Mi sie wydaje ze nie zakladaja tego ze wzgledu na mala ilosc stacji z dystrybutorami CNG. W Krakowie jest dwie takie stacje o ile sie nie myle z czego jedna na zajezdni MPK.

Co do reszty to nie mam informacji
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

A druga jest na Balickiej, to chyba jest na terenie Karpackiej Spółce Gazownictwa i tak patrzyłem na te ceny to CNG o 10 Groszy był Droższy od LPG

Zaiste prawdę powiadasz. Mijam zawżdy ta stacje gdy do Morawicy pruję. Edit Cris

To juz wiem jakimi dziurami się turlasz
      Last edited by pain; 10-01-2013, 22:32.

Comment

Myślę podobnie. Kiedyś patrzałem na mapę stacji w Polsce i było ich naprawdę mało. Może chodzi o to że skoro mało stacji to ludzie nie montują bo nie będzie gdzie zatankować w trasie. I w drugą stronę skoro ludzie nie montują to po co stacje budować.

Comment

Instalacja jest drozsza niz wtrysk LPG (butle są duzo wytrzymalsze, co podnosi koszt załozenia instalacji), alle jak się ma firmę, to jest to opłacalne, bo firmę stać na załozenie własnej stacji (która składa się de facto z odpowiednio duzego zbiornika oraz mocnego kompresora), co przekłada się na cenę gazu na poziomie około 1,60 zł/m3 (tak tak, za m3). Auto spala tyle metanu (w m3), co benzyny w litrach. Problemem są koszty oraz... papierkologia :] swoją drogą bardzo dziwne, ze Karpacka Spółka Gazownictwa robi takie problemy zeby wydać odpowiednie zezwolenia, mimo, ze powinno im zalezeć na sprzedazy własnego produktu... Problemem przy eksploatacji są właśnie wspomniane przeze mnie butle, gdyz ze względu na konieczność wytrzymywania bardzo duzego ciśnienia muszą być wytrzymałe, przez co mają spore gabaryty i masę, a w przypadku samochodów osobowych sprawia to problemy z wygospodarowaniem miejsca na nie, co takze przekłada się na nieduzy zasięg takich aut. I właśnie kiedy ma się stację pod domem, to nie ma problemu, mozna tankować codziennie, lecz kiedy chce się pojechać gdzieś dalej, jest juz problem :/

Comment

Koleżanki z pracy mąż jest taryfiarzem i sprowadził z niemiec niedawno Opla Zafirę z instalacją cng. W lublinie jest tylko jedna stacja z cng, a z tego co mi mówiła, to na pewno koszty jazdy na cng są mniejsze. Do tej pory miał Alhambrę na lpg i miesięcznie na gaz wydawał ok 2,5 tyś, a teraz na cng 1,5 tyś.

Comment

Oszczędność jest więc ogromna, gorzej z tankowaniem :/ jak jest jedna czy dwie stacje w mieście to mogą być też straszne kolejki, a znowu stacja przydomowa musi posiadać kompresor, bo w sieci jest zbyt niskie ciśnienie aby nabić butlę, oraz duży zbiornik, bo sieć z kolei nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości gazu z powodu zbyt niskiego ciśnienia. Poza wspomnianymi niedogodnościami jazda na CNG jest bardzo opłacalna.

Comment

No ok ale wszystko ma swoje koszty jak np LPG wiec jakie są koszty takiego CNG i jak z przeglądami?
                Taki tam Civic 1.3:-)

Comment

wg danych z internetu montaż 3500-7000, w zależności od rodzaju pojazdu (osobowy, dostawczy) oraz ilości butli im większe/więcej, tym drożej.

Comment

Working...
                  X