Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Butla, ilośc litrów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Butla, ilośc litrów

Czy jeśli mam butle 34l to tam wchodzi 34l gazu??? Kupiłem auto, było w połowie zalane gazem wiec pojechałem na stacja i zatankowałem na full, po czym wyjeździłem ta butle do tad az auto przełączało sie na benzynę. Pojechałem znowu na stacje i kazałem zalac na fulla a tu zmiesiclo sie tylko 28,5l gazu. Czy wy tez tak macie?? Czy moze jest taka opcja ze jak jest gaz na rezerwie to sie przełacza na benzyne choc jest jeszcze 3-5l gazu??? Przed tym tankowaniem zmieniałem listwę od wtrysków i wszystkie filtry u gości którzy zajmują sie instalacjami LPG.

To jest normalne, więc nie ma się czym przejmować.
    Gaz (jak i zresztą benzyna) potrzebuje trochę wolnego miejsca na opary dlatego nigdy nie zatankujesz 34l gazu do butli 34l to był by absurd

Comment

No to ok jak tak mówisz Pytam bo u gdzieś mi sie o uszy obiło ze do butli 34l moze wejsc nawet 36l gazu i byłem zdziwiony ze do mojej weszło ponad 28l .

Comment

Zamieszczone przez TheBlues Zobacz posta
        Czy jeśli mam butle 34l to tam wchodzi 34l gazu?
        niee

ze wzgledu bezpieczeństwa do butli lpg można zatankować 80% jej pojemności
        do Twojej butli 34l powinno wejśc 27,2l
        VW T4 2.5+lpg, EG3+D13B2

Comment

ok dzieki, to mam problem rozwiązany. No weszło 28l czyli bedzie ok.

Comment

Zamieszczone przez TheBlues Zobacz posta
            No to ok jak tak mówisz Pytam bo u gdzieś mi sie o uszy obiło ze do butli 34l moze wejsc nawet 36l gazu i byłem zdziwiony ze do mojej weszło ponad 28l .
            Jakby udalo Ci się kiedyś zmieścić do niej 36L to skontaktuj się ze mna - razem podbijemy swiat.
            Last edited by Koniuu; 10-06-2010, 21:45.
            Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Comment

Mi w butle w kole wchodzi 32L a butla w papierach ma 41,5L

Comment

hehe Koniuu usłyszałem to od kogoś, a nie pisze ze ja zalełem do niej 36l !!! Jest to moje pierwsze auto z gazem i dlatego pytam.

Comment

na jakich stacjach polecacie tankowac gaz lpg ?? Ja narzazie tankowałem na orlenie i bp i nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy. Prosze o rade tych którzy już chwile jeżdżą na lpg. pzdr

Comment

różnice w ilosciach moga byc rózne latem i zima,wiadomo o co chodzi

Comment

wlasnie nie bardzo, gaz tankujesz w fazie cieklej wiec temperatura niewiele zmienia.

polecam obejrzec sobie filmik z tankowania gazu i zasade dzialania elektrozaworu (zwyczajny plywak) https://www.youtube.com/watch?v=IUxSM4bzHks

w moim przypadku, zbiornik toridalny 600/200, 44l, weszlo 38 litrow gazu (przy 1 tankowaniu) przy nastepnych juz tyle pewnie nie zmieszcze.

Comment

U mnie w kole 42L wchodzi jakieś 38L, a jeśli chodzi o stacje to od początku tankuje gaz na Lukoil'u i nie narzekam.

Comment

Przedwczoraj skończył mi się gaz więc troche pojeździłem na benzynie, ale trza zatankować gaz.... jadę, na Orlena, wychodzę, mówie do pełna i że zawór odbija oraz takie tam, "tankista" informuje mnie iż na następny raz bym podjeżdzał bliżej by móc dwa auta tankować(LPG i PB) bo maja 5 m przewód do LPG, dalej gatka szmatka, mówi żebym szedł do środka bo zimno, więc idę sobię... kupiłem jeszcze dwie żarówkii oraz gaz będzię... ta mi śpiewa prawie 140zł mysle jaki C E N Z U R A !!!!!!!! ! żarówki po 12zł, to gazu kurna ile? Zbiornik 40 litrowy, a powinno wejść ok 80%, a weszł 100%. Teraz pytanie, czy to możliwe?, może te pare litrów zostało w przewodzie?, może padła elektronika przy butli? wskaźnik też pokazywał tylko jedne światełko, a nie 4. Sugestie?
                          heheh 5m razy średnica przewodu, czy wyjdzie ok 6-7 litrów?

już rozwałiłem zagadkę :

wzorek na walca

V=2xPIxrxrxh

czyli

założyłem średnią przekroju pzrewodu LPG 16mm

2x3,14x0,16x0,16x50=8,0384

mam swoją różnicę!

ZŁODZIEJE
                          Last edited by BeatleJohn; 24-01-2011, 17:52.
                          siusiak jesteś i płacisz 5zł

Comment

to jakas bzdura, gdyby ten gaz po zatankowaniu zostal w wezu to osoba tankujaca, odpinajac sie od twojego auta doznalaby z pewnoscia mocnego oparzenia gazem bo wszystko ulecialoby z weza.

Comment

zielony jestem więc pytam, gdy zawór odbije, osoba tankująca pociąga za dzwigienkę obok dystrybutora poczym wypina przewód gazowy, myle się?
                              Co się dzieje z gazem w przewodzie, cofa się ? Wyjasnij w takim razie, będę wdzięczny.
                              siusiak jesteś i płacisz 5zł

Comment

Working...
                              X