Witam. Kupiłem Rovera400 1.6 benzyna 1999 rok. Nie wiem jaki to silnik. Wiem , że ma instalacje sekwencyjną. Chciałbym przełożyć ową sekwencję do swojego Civica. Mój silnik to 1.5 Vtec 5d po lifcie . Proszę mi nie prawić morałów na temat gazu w Hondzie, wziełem pod uwage wszystkie za i przeciw. Za dużo jeżdże a benzyna jest za droga. Powie mi ktoś czy taka przekładka jest możliwa? Musiałbym jakies części dokupować? Czy sekwencja jest uniwersalna? Jak myślicie ile gazownik wziął by za taką przekłądkę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przekładka sekwencji od Rovera 1.6 do Civica 1.5
Collapse
X
-
Jeśli silnik docelowy będzie miał większą moc to może będzie trzeba zamontować większe dysze (ew rozwiercić). Sprawdź też, jaki jest limit mocy parownika. No i oczywiście po instalacji trzeba zestroić na nowo sterownik.
Miedziane węże łączące butlę z zaworem przy parowniku lubią się łamać przy ponownej instalacji. Lepiej nie oszczędzać i założyć nowe - koszt ok 8-10 zł/m.Last edited by twizzter; 21-01-2010, 22:03.
-
Żadnemu gazownikowi taka przekładka nie powinna przysporzyć trudności. Nawet jeśli będzie trzeba wymienić/rozwiercić dysze, to powinien mieć u siebie części. Co tam jeszcze...filterek oczywiście nowy, wiązka do sterownika - tu już jak kto woli, ja zawsze polecam nową, jeśli trzeba przedłużać. Cena różna i zależy od sterownika. Węże łączące układ chłodzenia z parownikiem - nowe. Nie warto rzeźbić ze starymi, rzadko kiedy pasują, montowane na chama potrafią się załamać i powodować problemy.
Co do ceny..bardzo duża rozbieżność. W mojej okolicy cena przekładki waha się w granicach 200-400 złotych, a jeśli jeszcze ma to być zalegalizowane, to i więcejLast edited by twizzter; 21-01-2010, 22:24.
Comment
Comment