Dzięki, kupiłem KME EPP-2-H HONDA i działa bez problemów. Muszę podłączyć zasilanie po stacyjce do innego miejsca, bo przy zapalaniu napięcie na zapalniczce zanika, a za chwilę wskazówka od paliwa idzie w górę i czasem krzyczy, że mam rezerwę paliwa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki emulator benzyny do UFO 1.8 2008?
Collapse
X
-
Witam szanowne grono... Troszkę odgrzeje temat, czy ktoś już może polecić sprawdzony emulator wskazania paliwa w baku? Czytam różne opinie, ponoć nie wszystkie emulatory się sprawdzają. Będę wdzięczny za Wasze sugestie i opinie...
PS. Jeśli to istotne to mam lpg Tech Duo.
Comment
-
Działa emulator poziomu paliwa KME EPP-2-H. Przy ponownym przekręceniu zapłonu i odpaleniu silnika wskazówka znajduje się na samym dole i mruga kontrolka dystrybutora. Po czasie 20 może 30 sekund (nie sprawdzałem) wskazówka wskakuje do prawidłowego wskazania paliwa w zbiorniku.
Comment
-
Właśnie doczytałem na grupie FB że można zastosować przekaźnik. Pisałem nawet do kolegi z grupy który to u siebie zastosował (w sumie to nie tylko On) i jest zadowolony. Przekaźnik spełnia swoje zadanie i po każdym uruchomieniu auta wskazówka wraca do faktycznego stanu paliwa który jest w baku. Przekaźnik można kupić za kilkanaście złotych... Wpina się go w cinszy zielony kabelek(przeciety), plus(+) bierze się z zapalniczki i masa z auta. Tak więc zamówiłem, teraz czekam na dostawę i będę niebawem zakładał.
Comment
-
Przepraszam za post pod postem... Przekaźnik zamontowany i... no właśnie. Niby działa ale nie tak jak piwinien(chyba)... Po uruchomieniu resetuje i pokazuje poprawny stan paliwa tylko... W moim przypadku aby uzyskać reset wskaźnika muszę zaraz (wręcz natychmiast) po przekreceniu kluczyka nacisnąć "START". Jeśli chwilkę zaczekam czyli przekrece kluczyk i nawet za 2-3sek. dopiero wcisne "START" to niestety wskaźnik pokazuje stan paliwa jaki był w momencie kiedy gasilem auto. Kolega z grupy na FB mówi że u niego działa to normalnie i uruchamia auto "na spokojnie" a wskaźnik się resetuje. Nie musi robić takich kombinacji żeby naciskać START natychmiast.... Może ktoś mi podpowie co jest nie tak...
Podłączenie przekaźnika zrobiłem pod plus i minus zapalniczki przy lewarku biegów bo było najbliżej do zasilania.
Comment
-
Tak, przekaźnik gdy nie ma napięcia to obwód jest przerwany. W momencie kiedy przekrece kluczyk przekaźnik dostaje napięcie i zamyka obwód. Zastanawia mnie czemu u kumpla jest identyczne podłączenie i wszystko jest ok??? A który to kabel plusowy który zasila pompę? Tak sobie jeszcze myślę że gdyby napięcie na przekazniku pojawiło się dopiero po uruchomieniu silnika to wtedy powinno być ok. Hmmm???Last edited by groszek25; 01-01-2020, 21:24.
Comment
-
Raczej to nic nie zmieni, przynajmniej tak było w moim przypadku.
Też mam problem z tym przekaźnikiem tylko w Civicu IX. Próbowałem następujących połączeń:
Plus i masa z zapalniczki - nie działa wcale
Masa z zapalniczki A plus ze skrzynki z bezpiecznikami gdzie prąd pojawia się razem z kontrolkami na desce (przekaźnik dostaje napięcie trochę później niż z plusem z zapalniczki)
Też nie działa. Próby były wykonywane na uniwersalnym przekaźniku z allegro - chociaż wątpię czy to ma znaczenie.
Próbowałem też montować przycisk który miał za zadanie przerwać obwód - nie działa. Jak już wskaźnik dostał napięcie to przerwanie obwodu nic nie dało.
Dzisiaj wróciłem do opcji z plusem i masa z zapalniczki ale dałem jakiś stary przekaźnik chyba z VW. Na chwilę obecną przy normalnym odpalaniu jak wolno przekręce kluczyk to też nie działa. Natomiast jeśli włoże kluczyk i odpale odrazu (zastanawiam się czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na samochod - pompa rusza razem z rozrusznikiem - normalnie zawsze po zapaleniu kontrolek odpalam po ok 1 - 2 sek) to wtedy wskaźnik zostaje na samym dole i mruga rezerwa. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wskaźnik idzie na właściwą pozycję.
Muszę jeszcze sprawdzić czy ruszając z rezerwą wskaźnik po jakimś czasie się podniesie czy zostanie na samym dole.
Jeszcze mam jeden pomysł założyć przekaźnik czasowy, z regulacją opóźnienia załączenia stykow (Wtedy może uda się ustawić opóźnienie żeby wskaźnik działał poprawnie)tylko koszt takiego przekaźnika to ponad 40 zł A nie mam pewności że to zadziała.
Przy takiej cenie chyba lepiej dołożyć i kupić emulator
Comment
-
Dokładnie takie samo zachowanie jak u mnie. Też widziałem te przekaźniki z opóźnieniem załączenia... i też się zastanawiam czy to zda egzamin. Ja w chwili obecnej radzę sobie tak że raz na jakiś czas robię taki "szybki start" i wtedy wskazanie paliwa wraca do poprawnej wartości (nawet zaczynam się do tego przyzwyczajać). Co do emulatora to podchodzę do tego sceptycznie bo już się naczytalem że nie każdy emulator działa u każdego... W naszym przypadku to chyba chodzi tylko o to aby napięcie na przekaźnik było podane dopiero po uruchomieniu silnika. Póki co zaczekam, może ktoś podpowie jak to "ugryźć"
Comment
-
Jak miałem Accorda VIII zakładając instalacje gazownik też próbował z kilkoma emulatorami i żaden nie działał powiedział że będzie próbował aż któryś zadziała ale mi już było szkoda czasu jeździć i próbować. Jak mu powiedziałem o przekaźniku to stwierdził że to druciarstwo i mi tego nie założy. Więc temat odpuściłem.
Civica kupiłem z gazem i poprzednia właścicielka mi powiedziała że jak korzystam z AUTOSTOP to wskaźnik od paliwa głupieje taką informację przekazał jej gościu który montował instalacjei to był jej znajomy
Comment
-
Chyba wygodniej jest kupić emulator, który w większości działa KME EPP-2-H HONDA albo nie przejmować się wskazaniem.
Nie ma rzeczy idealnych i mi nie za każdym razem resetuje poziom paliwa - jak za szybko ruszysz po zapaleniu, to nie podnosi się wskaźnik poziomu paliwa.
Comment
-
Krzychup... No właśnie o to chodzi ze nie ma 100% pewności jak kupisz emulator to będzie działał poorawnie(w sensie za każdym razem). Powiem szczerze że w takim wypadku wolę rozwiązanie zastosowania przekaźnika i resetowac (szybkim startem) wtedy kiedy chcę. Nie ukrywam że jest to odrobinę irytujące, ale tak jak napisałeś "nie ma rzeczy idealnych".
Comment
-
Nie pamiętam już dokładnie jak było w Civicu viii czy też musi być wcisniete sprzęgło żeby móc odpalić? Jeśli tak to nie trzeba robić szybkiego startu. Wystarczy spróbować odpalić auto bez sprzęgła (oczywiście na wszelki wypadek luz plus ręczny) i wtedy komputer nie zdąży odczytać stanu paliwa - mruga rezerwa następnie można odpalić i albo wskaźnik będzie na prawidłowej pozycji albo przez 20 sekund będzie mrugać rezerwa A następnie wskaźnik wróci do prawidłowej pozycji. Tak się dzieje w Civicu IX myślę że w VIII powinno być tak samo.
Jeśli nie to na 99 procent po zamontowaniu przekaźnika z opóźnieniem czasowym i odpowiednim ustawieniu czasu po każdym odpaleniu wskazówka powinna wrócić na właściwą pozycję.
Jeśli to się nie uda można zrobić opóźnienie na oko tak żeby złapało rezerwę i czekać te 20 sekund aż wskazówka pokaże prawidłowy poziom paliwa. Oczywiście z mrugajaca rezerwa można jechać nie pokazuje żadnego błędu ani też nawet nie ma informacji na wyświetlaczu że jest rezerwa.
Opisane spostrzeżenia miały miejsce w IX gen, może dzieki temu ktoś wymyśli jeszcze coś innego.
Comment
-
Zamieszczone przez groszek25 Zobacz postaTak, przekaźnik gdy nie ma napięcia to obwód jest przerwany. W momencie kiedy przekrece kluczyk przekaźnik dostaje napięcie i zamyka obwód. Zastanawia mnie czemu u kumpla jest identyczne podłączenie i wszystko jest ok??? A który to kabel plusowy który zasila pompę? Tak sobie jeszcze myślę że gdyby napięcie na przekazniku pojawiło się dopiero po uruchomieniu silnika to wtedy powinno być ok. Hmmm???
Niestety nie jestem w stanie stwierdzić gdzie pojawia się napięcie dopiero po odpaleniu samochodu, żeby to sprawdzić. Próbowałem z napięciem które się pojawia w pozycji II (wtedy też idzie napięcie na pompę, niestety nic to u mnie nie zmienia.
Biorąc prąd z zapalniczki napięcie się już pojawia jak kluczyk mamy w pozycji I.
Comment
Comment