Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lpg - wymiana płynu chłodniczego.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Lpg - wymiana płynu chłodniczego.

Po wymianie płynu chłodniczego przy przejściu z benzyny na lpg czuć poszarpywania. To jest zbieg okoliczności czy coś się dzieje z instalacją. Miał ktoś może podobny przypadek.

A coś więcej na temat auta, silnika i instalacji LPG?

Comment

Sekwencja - silnik 1.6 (113 kM). Temat być może ogarnę jutro. Podczas wymiany płynu odkręcane i sprawdzane były również świece. Wyglądały nieźle więc zostały z powrotem wkręcone. Być może wina leży po ich stronie. Dzisiaj podmieniłem świece na nowe i jakby problem ustał. Jutro zrobię parę kilometrów i zajrzę do gaziarza.

Comment

Zwróć uwagę, czy silnik rozgrzewa Ci się tak samo szybko, jak przed wymianą płynu.
        Jaki producent sterownika LPG, jaki wtryskiwaczy?

Comment

Jak dla mnie wygląda to na zbieg okoliczności.
          Szarpać może bo nie dokręciłeś którejś ze świec ew nie są dosyć dobrze dociśnięte przewody WN.
          Miałem raz taką sytuację, okazało się właśnie , że jedna ze świec była zbyt lekko dokręcona, po jej dokręceniu zniknął objaw.
          P.S To , że wymieniłeś świece to nic nie szkodzi, czynność serwisowa, co na pewno pozytywnie wpłynie na użytkowanie auta i pracę silnika.
          Tak czy inaczej daj znać czy problem ustał permanentnie
          EX Civic FN1
          EX Civic ED7
          EX Civic EP2
          EX Civic FD7 FL
          EX Civic FN2
          EX Civic FG1
          EX Civic FD7
          EX Civic EM2
          EX Accord CL3
          EX Accord CG8
          EX Civic MB6
          EX Civic MB4
          EX Civic MB2

Comment

Nadgorliwość jest gorsza od ......... .Gdybym świec nie ruszał było by prawdopodobnie ok. Problem zniknął na 99% (zbyt mało kilometrów zrobione - jednak wygląda że jest dobrze). Świece były porządnie dokręcone, a fajki przewodów dobrze założone. Aczkolwiek widocznie tak musiało być. Pomogły nowe świece. Wymienione również na nowe filtry gazowe. A co do wymiany płynu chłodniczego to autko zaczęło lepiej grzać. Pytanie do was: czy w układzie macie również dużo mułu, szlamu ? Bo przy spuszczaniu płynu płynął muł nie płyn.

Comment

Dwa lata temu wymienilem płyn chłodniczy i stary spuszczony wyglądał jak plyn, nie mul.
              Nie wiem czy to nie oznaka czegos powazniejszego.
              Dobrze, ze problem z szarpaniem zniknal, raczej nie powinien wrócić, gdyby mialo tak być odczul byś to juz na wstepnie praktycznie.
              Co do grzania, nowy plyn w układzie chlodzenia wpływa na polepszenie wydajnosci ogrzewania, doswiadczylem tego także w swojm przypadku.
              EX Civic FN1
              EX Civic ED7
              EX Civic EP2
              EX Civic FD7 FL
              EX Civic FN2
              EX Civic FG1
              EX Civic FD7
              EX Civic EM2
              EX Accord CL3
              EX Accord CG8
              EX Civic MB6
              EX Civic MB4
              EX Civic MB2

Comment

Zrob test na obecnosc co2 w plynie chlodzacym w spalinach, mozliwe, ze uszczelka pod glowica jest walnieta. Mul z ukladu chlodzenia bym wyplukal, kilka razy napelnil i spuscil wode demineralizowana, dopoki nie bedzie czysta, a dopiero potem zalal plynem.

Wysłane z mojego Solution7 przy użyciu Tapatalka

Comment

Układ wypłukany i zalany płynem. Martwi mnie zużycie gazu (na razie próby i sprawdzenia). A co do płynu to przy wymianie pompy wody mechanik prawdopodobnie zamotał z płynami i zmieszał pewnie dwa różne.

Comment

Spalanie wynosi 10l/100km. Jak dla mnie to za dużo bo paliła mniej. Pytanie czy wyłączona sonda będzie za to odpowiadać.

Comment

Zamieszczone przez elmer32 Zobacz posta
                      Spalanie wynosi 10l/100km. Jak dla mnie to za dużo bo paliła mniej. Pytanie czy wyłączona sonda będzie za to odpowiadać.
                      Nie wiem czy będzie odpowiadać, ale ma to wszelkie cechy prawdopodobieństwa. Bez sondy silnik pracuje wg uśrednionych wartości i to najczęściej rzutuje na wyższe spalanie.

Comment

Jeśli wypiąłeś sondę to jak najbardziej spalanie wzrośnie.
                        EX Civic FN1
                        EX Civic ED7
                        EX Civic EP2
                        EX Civic FD7 FL
                        EX Civic FN2
                        EX Civic FG1
                        EX Civic FD7
                        EX Civic EM2
                        EX Accord CL3
                        EX Accord CG8
                        EX Civic MB6
                        EX Civic MB4
                        EX Civic MB2

Comment

Przy regulacji gazu gość powiedział że sonda jest nie aktywna. Mówiłem mu żeby próbował ją przetestować ale nie udało mu się .

Comment

Skoro jest nieaktywna i nic nie może z nia zrobić, po prostu ja wymień.
                            Silnik bez podpietej sondy moze przy dluzszym jego uzytkowaniu w ten sposob raz zacząć spalać zauwazalnie wiecej dwa jego praca prawidlowa takze moze zostac zachwiana. Takze wymien sonde i spalanie powinno sie unormowac.
                            EX Civic FN1
                            EX Civic ED7
                            EX Civic EP2
                            EX Civic FD7 FL
                            EX Civic FN2
                            EX Civic FG1
                            EX Civic FD7
                            EX Civic EM2
                            EX Accord CL3
                            EX Accord CG8
                            EX Civic MB6
                            EX Civic MB4
                            EX Civic MB2

Comment

Zanim wydasz kasę na wymianę sondy, sprawdź najpierw przewód i połączenia. Możliwe, że gdzieś zwyczajnie nie ma styku.

Comment

Working...
                              X