Zamieszczone przez arkan
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lubryfikator i lubryfikacja - kilka słów wyjaśnień
Collapse
X
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaRozwinałem przecież,należy przyspieszyć o ok. 3 do 5st,czasem więcej -silnik silnikowi nie równy.
Comment
-
Gazownik to tylko gazownik,a nie mechanik. Silnik wyposażony w gaz z niedotykanym zapłonem chodzi normalnie ,ale to nie powód zeby nie mógł chodzić trochę lepiej,poto są te wszystkie elektroniczne wynalazki,które jak się okazuje nie zadziałały (tego oczywiście nie wiem,bo moze ktoś oczekiwał spektakularnych różnic,dlatego pisze że nie działa)
8aa7562017a6992c5dbd6ef20ebe6c41-1056x527.jpg
Element 22 (akurat tutaj przestawić się nie da) nie wiem jak jest w Twoim silniku,ale możliwe że przestawienie jest wykonalne.
Powoduje to tyle że wał widziany jest przez komputer trochę wcześniej w fazie a co za tym idzie i iskra jest podawana odpowiednio wcześniej.
Gaz jako paliwo o większej liczbie oktanowej potrzebuje zapalenia o kilka stopni szybciej,aby w momencie kiedy tłok jest na górze palił się już pełną dzidą.
Gazownicy tego nie przestawiają,bo nie siedzą w jednej marce,ale w wielu i nie są w stanie wiedzieć jak np.zareaguje oprogramowanie po wyprzedzeniu wskazania tego czujnika,bo jest dalece prawdopodobne że po znacznej odchyłce pokaże brak synchronizacji z wałkiem rozrządu.Trzeba jedynie wiedzieć na ile można sobie pozwolić.
Każda marka ma swoje kruczki i z tego powodu gazownicy ograniczaja się do niezbędnego minimum czynności przy montażu.Gdyby robili takie rzeczy to montaż kosztował by 2X tyle,szkolenie gazownika i badania każdego silnika 200X tyle,więc montują w opcji niezauważalnego dla przeciętniaka delikatnego spadku osiągów.
Sam fakt że ktoś zadał sobie trud skonstruowania wariatora zaplonu świadczy juz o tym że temat jest znany i poważnie się go traktuje.
Silnik to taka "świnia" że każdy szczegół jest ważny i choć każdy z osobna jest mało znaczący,to jednak cała masa takich dopracowanych szczegolików daje spore korzyści i dążenie do "perfect" ma sens.
Comment
-
Tu chyba nie chodzi o odczucie różnicy. Przeczytaj proszę ten wątek https://civicklub.pl/forum/showthrea...enie-zap%B3onu
Zwłaszcza chodzi o zdanie w drugim poście "Widzę że nikt tego tematu nie przerabiał, więc napisze dla potomnych. Wariator typu stałe przesunięcie zapłonu nie nadaje się do tego silnika (vtec) Natomiast wariator TAP-02 nie współpracuje z sygnałem czujnika położenia wału zarówno w civicach jak i accordach (temat przerabiany przez ich właścicieli na forach LPG) z racji na charakterystykę tego sygnału (24 impulsy / obrót wałka rozrządu - 12 na obrót wału korbowego)."
I co Ty na to ?
Comment
-
Znam Grzegorza bardzo dobrze ,jego auto które sprzedał w tamtym roku też ,znam też jego ECU i mody które zostały w nim poczynione.
Strojenie zapłonu pod gaz doszło do skutku,jednak sam skutek strojenia nie zadowalał do końca a z powodu braku hamowni pod ręką nie dało się tego dopracować.Auto zostało na niemodyfikowanej mapie i przyśpieszonym aparacie ,tak jeździło jeszcze kolejne ze 3 razy po 40tyś głównie po autostradach z prędkościami 130-140km/h wypchane gratami po brzegi. Mam obecnie w swoim silniku 3 wydechowe zawory z jego głowicy i nie ma sie do czego przyczepić.
Zwróć uwagę na datę tematu i konstrukcję jego silnika. Silnik ma zupełnie inną elekronikę niż Twój,a sprzęty typu wariator i możliwości programowana opcji wejć/wyść też na pewno nie stanęły w miejscu z rozwojem.
Comment
Comment