Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gaz d14a8 jak sie sprawuje?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• gaz d14a8 jak sie sprawuje?

koledzy mam pytanie bede zakladal gaz do takie silnika jak w tytule postu czyli d14a8 5d z 98 roku ma ktos z was gaz w tym silniku jak sie wam sprawuje ja bede zakladal sekewncyjna instalacje i chcialbym sie dowiedziec jak wam ona sie sprawuje wlasnie w tym motorze

Mam sekwe Staga 200. Spadku mocy raczej nie ma . Auto 185 wyciska na gazie / na oponach o rozmiarze standardowym. 90 tysięcy zrobione na gazie. Reduktor wciąż trzyma ciśnienie i jako takich tragedii nie ma . Co nie znaczy że nie ma minusów - jako że gaz jest coraz gorszej jakości to w trakcie użytkowania było parę problemów np. z listwą wtryskową która się zasyfiała i którą to trzeba wyczyścić raz na jakiś czas ( tłoczki muszą reagować z czasem milisekund a przez zalepianie się jest to zakłócone ). Efektem zasyfionej listwy było gaśnięcie auta - co mogło drażnić. Na gazie wypada też częściej wyregulować luzy zaworowe ( koszt 50zł ) tak mniej więcej dla tego silnika to 20tkm. Spalanie zimą max 10. W trasie spokojnie 7 / 7,5 a przy ciśnięciu do 10.

Oczywiście cały zapłon musi być w dobrym stanie bo to dla prawidłowego działania LPG najważniejsze.
    Póki będziesz miał gwarancje to nie ma stresu - potem też strasznie nie będzie - filtry i czyszczenie listwy mozna ogarnąć samemu .
    Złącze do staga i program to koszt 55 zł - mozesz sobie wtedy grzebać przez laptopa do woli i co jakis czas wgrać mape LPG czy też sprawdzić inne parametry.

Jak zamontuje Ci dobry gazownik, to i potem nie będzie problemu
    Last edited by Gość; 04-06-2009, 14:58.

Comment

dzieki wielkie luz zaworowy to wiem ze na gazie co 15 tys trzeba robic swiece tez wtedy pytalem juz goscia od hondy a koszty filtrow do gazu i wymiana to koszt 120 zl razem tez pytalem w zakladzie gdzie beda mi to robic z zaplonem nie mam problemu pali mi od kopa nawet w ta zime co byly takie mrozy ostre a beznynki pali mi ok 6,6 litra wiec mysle ze gazu bedzie palic ok 9-10 litrow maksymalnie

Comment

Wiadomo - wszystko zależy od nogi.
        Ja w najbliższym czasie będę właśnie całkiem profilaktycznie czyścił listwę, bo wolę o to dbać niż czekać aż Hanka się "pochoruje"
        To samo z filtrami.
        Filtr fazy lotnej na allegro to koszt 11zł.
        Za czyszczenie listwy wołają 50 zł.
        Za podłączenie pod kompa 50zł.
        Jak kto woli - można niektóre koszta ominąć

Comment

zgadzam sie z toba a co ile czyścisz listwe wtryskowa?ja mam mechanika co same hondy robi za luz zaworowy placilem mu 50 zl wiec czyszczenie listwy tez podbny koszt to bedzie wiesz te 2 lata na gwarancji musze jechac z gaazem tam gdzie zalozylem zeby nie starcic gwarancji ale po zalozeniu autko idzie do nich na hamownie i bedzie wtedy ustawiane bedzie pomiar mocy na benzynie i dostroja gaz zeby byl jak najmniejszy spadek nawet mowil mi ten gosc ze ustawil moc na gazie taka jak na benzynce

Comment

Ostatnio byla czyszczona około 15 tysiecy temu. Wcześniej to niestety ale "nikt na to nie wpadł" przez jakieś 40 tysi chyba.
            Z tą listwą wtryskową to powiem Ci jeszcze że gazownicy sami mieszają sobie w głowach, bo co szpec, to inaczej gadał i dlatego sam bylem trochę głupi na to. Teraz jak już trafiłem porządnego fachowca i już wiem co i jak - pogadałem i wątpliwości raczej mam rozwiane.

Co do spadku mocy, to ja nie czuje tego w ogóle.
            W każdym razie uważam że ten problem absolutnie mnie nie dotyczy.
            Hanka idzie jak marzenie. Szatan istny
            Zresztą właśnie 185 nią wycisnąłem i jest to absolutna seria bez żadnych modyfikacji, a myślę że do 190 by doszła.
            I nie chodzi o rozpędzanie jej z górki na chama po prostu jak bym nie wiedział, że jade na gazie, to bym sie nie domyślił.
            Last edited by Gość; 04-06-2009, 15:32.

Comment

ja raz swoja testowalem to bylo 2 tygodnie temu w krakowie na obwodnicy od strony wieliczki i moja szla tak samo jak twoja 185km/h i mysle ze na prostej 190 to maksymalna predkosc niestety tez seryjna zadnej przerobki w silniku jedyne co zmodyfikowalem to hamulce z przodu zalozylem tarcze nawiercane i klocki bec brakes green stuff

Comment

Ja w zeszłym tygodniu założyłem do swojej Hani sekwencje Stag 300 i musze przyznać, że jestem miło zaskoczony. Zero falowania obrotów, zero spadku mocy, zero gaśnięcia. Wszystko jak narazie spoko. Spalanie wyszło na pierwszym zbiorniku ok 9,5 litra ale zaznaczam że 75% miasto i non stop na klimie przy dość dynamicznej jeżdzie. Bardzo ważne to ustawienie zaworów miałem wcześniej VII gen i sekwencje Landi Renzo Omegaz i mi gasła i falowała dopiero po sprzedaży doczytałem sie o regulacji zaworów. Gość kupił wyregulował i nie narzeka

Comment

Czyli można ...??? Można Pozdrawiam, szerokości !

Comment

Jak najbardziej mozna, posiadam honde 1.4iS z 99r ze Stagiem 300 i nie mam zadnych zastrzezen. Spadku mocy nie da sie odczuc, dokladnie tak jak pisal shczepcio "jak bym nie wiedział, że jade na gazie, to bym sie nie domyślił" Co do spalania to w trasie 8, z klima 9, a w miescie do 10l, wiec nie ma tragedi. Listwy jeszcze nie czyscilem (choc pewnie by sie przydalo, bo nie wiem czy ktokolwiek to w niej robil), ale z filtrami nie ma najmniejszych problemow, 10 minut i po robocie. Pozdrawiam

Comment

Witam. Zamierzam założyć gaz do mojej hondy, także posiadam silnik d14a8. Gaz zamierzam zakładać u braci Gajer w Olkuszu, zaproponowali mi:
                      centralka Stag 4
                      reduktor tomasetto
                      lista rail
                      Ma ktoś podobną konfigurację? Co o niej myślicie, bedzie dobrze chodzić?

Comment

Powinno hulać

Comment

Working...
                        X