Zastanawiam się nad instalacją Landi Renzo do swojej Hondy, silnik 1,8 Czy to będzie dobry wybór Może ktoś ma taką, proszę o info.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Landi renzo
Collapse
X
-
Ja proponuje wszystko od jednego dystrybutora a nie ulepy.
Jak wszędzie sa zwolennicy i przeciwnicy ,ale zaden nie potrafi powiedzieć co ma konkretnego do zarzucenia BRC.
No chyba ze komus przeszkadza bezawaryjność,trwałość wtryskiwaczy,cicha praca,dostepność części,łatwość obsługi,wszelkie opcje programowania nawet pod kapryśne silniki i serwis dostępny w całej Polsce.
Comment
-
Ja polecam staga, co prawda mam w Accordzie dopiero od ponad 2 lat i 30 tys km ale instalki jak do tej pory nie wymagała żadnych poprawek. Konfiguracja:
Sterownik stag q-next
Wtryski stag ac-w03
Reduktor stag ac-r01.
Oczywiście wystrojona na afr. Nie jeżdżę na serwis, sam filtry wymieniam, mam nadzieję, że instalki nie będzie wymagała żadnych korekt bo jak do tej pory tylko stroniłem agisa mini w starym civicu a jej nie da się wyregulować bo sterownik ma małe możliwości, ale głowicy to nie rusza.
Landi renzo nie polecam ze względu na drogi serwis, BRC również.
Comment
-
Osobiście uważam, że polskie firmy robią obecnie najlepszy osprzęt do instalacji LPG. LR czy Prins obniżyły jakość. Jak trzeba wymienić Barracudy po 80 tys km i płaci się 350 zł a MEDy po 120 tys km i płaci się 900 zł, to ja wolę opcję nr 1.
Najważniejszy jest monter. Ma wiedzieć jak działa silnik oraz instalacja LPG. Napisz skąd jesteś to poszuka się fachowca.Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaLandi renzo nie polecam ze względu na drogi serwis, BRC również.
Większość mojej rodziny ma BRC,znajomi którzy przychodzili się radzić również,sam mam BRC z kilkuset tysięcznym przebiegiem.
Nikt w nich nic nie wymienia poza filtrem fazy lotnej. Moja instalka będzie miała w przyszłym roku 10 lat i nie wydałem na graty nic,bo puszkę z filtrem otwierałem zawsze przy okazji robienia czegoś innego i nigdy wkładu na wymianę nie miałem-plukałem stary zmywaczem i zakladałe z powrotem (polecam spróbować,wymywa się do "nowego")
Niczego nie kupiłem bo nic się nie zepsuło,nie musiałem nawet regulować ciśnienia.
Jeśli to jest drogi serwis to jaki jest ten tani?
Jedyne o co mogę się przyczepic to fiksujacy czasem przełącznik,ten jest rzeczywiscie drogi,ale do kupienia za grosze w używce.
Landi za to dla mnie może nie istnieć...
EDIT; zapomniałem dodać że przed złożeniem filtra zawsze napełniam przewód i listwę wtryskową zmywaczem i jadę przepalając to z rozpędu po przełączeniu na gaz.Tak wygląda moje mycie wtryskiwaczy...Last edited by m26; 03-11-2020, 22:15.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaBRC drogi serwis? A co jest w nim takiego drogiego?
wtryskiwacze staga 4 razy tańsze od brc
itp.....
Jeżeli chodzi o brc fakt trwała i nie zawodna instalacja w porównaniu do landi renzo.Last edited by gkill; 04-11-2020, 07:11.
Comment
-
miałem BRC w 7gen. zrobiłem ponad 80tys km. Jedynie co się stało to po 4 latach padł przełącznik, kupiłem nowy za 120zł po miesiącu jeszcze raz padł ale to już poszedł na gwarancję.
Jak sprzedałem samochód to niby znowu padł przełącznik i centralką wszystko za 500zł (ale nowy użytkownik bawił się przełącznikiem i "testował")
W X założyłem też BRC, trzeba pamiętać o regulacji zaworów i będzie wszystko ok
Comment
-
Wtryskiwacze kosztują i są warte swojej ceny.Przy programowaniu wklepujesz kolor i na tym kończy się ich konfigurowanie,niczego nie wiercisz,to jest kolejna rzecz która za nimi przemawia bo pozwala na uniknięcie poważnych błędów popełnianych przez instalatorów. Zawsze można powiedzieć że Stag jest drogi bo wtryski od nich są przecież droższe od valteków.
Cen reduktorów nie znam,ale i nie musiałem nigdy ,to też o czymś świadczy.
Jeśli już rozpatrujemy Staga to jakie mamy różnice kosztów przy montażu nowej instalacji? I tu jest sedno,bo praktycznie nie ma ,chyba że chcesz mieć Valteki. W podobnej cenie dostajesz za to od Staga i tak gorsze wtryskiwacze nawet rozpatrując Baracudę, z BRC za to wsiadasz jeździsz i zapominasz.
Wadliwa konstrukcja przełączika jest już od lat poprawiona ,więc tutaj też już nie ma się czego czepić.
Comment
-
Wiem, że tak samo jak na brc tak i na stagu ludzie jeżdżą niezawodnie. Zapewne strojenie brc jest prostsze, nie wiem nie wejdę nigdy w nic innego jak tylko stag, ewentualnie coś innego z PL. Wystarczy poczytać w sieci......
Nie wiem czy do wtryskiwaczy stagoskich są dysze o różnych rozmiarach, nie chcę w to wnikać bo sporo czasu poświęciłem instalacji w starym civicu i to jest ulep bo każdy podzespół od innego producenta, ale to śmiga dobrze, tylko jak pisałem nie da się togo dobrze wyregulować na korekty, ale tak by nie było za ubogo ani za bogato, wtryskiwacze OMVl REG FASt za 150 zł mają wymienne dysze i przy wytrzymałości co najmniej 100 tyś km nie jest tak źle, raz je wymieniłem, cała instalacja z montażem 10 lat temu kosztowała 2100 zł.Last edited by gkill; 04-11-2020, 11:41.
Comment
-
BRC:
drogie części zamienne, awaryjny przełącznik, brak możliwości ustawień zaawansowanych(tego nie jestem pewny)
Stag:
Bardzo tanie części zamienne, wtryskiwacze da się rozebrać i wyczyścić. Możliwe bardzo zaawansowane ustawienia i strojenie, pewnie jest tego więcej, ale ja nie jestem gazownikiem a słyszałem o wielu przypadkach spartolenia instalacji BRC jak i staga przez montażystę.Last edited by gkill; 04-11-2020, 19:46.
Comment
-
Może główna problem BRC jest taki, że idziesz do gazownika i mówisz, że chcesz gaz a koleś idzie na polkę i wyciąga gotowy zestaw.
A w innych zestawach to użytkownik musi wykazać się kreatywnością, męczy ludzi na forach tym samym pytaniem co xx osób wcześniej czy taki i taki zestaw będzie optymalny do jego 100 konnej rajdówki.
O panie możliwość dowolnej konfiguracji i otwarty system, znam kolesi, którzy kupują kable do STAGA i sobie modyfikują mieszanki wyciągają z tych 100km 101 km.
A w BRC o tym nie myślisz. Przyznam się, że przez 5 lat to nie byłem w serwisie na regulacji ;(
I widzisz @gkill głównym problemem jest własnie człowiek, który może spierdzielić Ci montaż. Z tego co wiem Stagi itp każdy może montować w garażu a BRC chyba jest bardziej pod kontrolom "centrali"
Piszesz o drogich kosztach podzespołów. CO ile się wymienia reduktor czy wtryski? co 100kkm? 120kkm? bo jeśli tak to mogę wymieniać bo mam duże oszczędności na LPG
Comment
Comment