Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic 1.8 141KM (104kW) 2013r. LPG?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda Civic 1.8 141KM (104kW) 2013r. LPG?

Cześć, prośba o podpowiedź, bo po przeczytaniu 20tego wątku dalej jestem zielony.... jaką instalację gazową polecicie do Hondy Civic 1.8 141KM (104kW) z 2013r. Z góry dziękuję za odpowiedzi Pzdr Mariusz

Zamieszczone przez klimczuk87 Zobacz posta
    Cześć, prośba o podpowiedź, bo po przeczytaniu 20tego wątku dalej jestem zielony.... jaką instalację gazową polecicie do Hondy Civic 1.8 141KM (104kW) z 2013r. Z góry dziękuję za odpowiedzi Pzdr Mariusz
    Brc sq32. 130 tys na lpg i jest ok.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Comment

Coś polskiego. Stag, KME, LPGtech, Optima.
      No chyba że chcesz mieć serwis drogi to coś włoskiego.

Comment

Stag zbiera teraz pozytywne opinie.
        Ale ważne albo nawet bardzo ważne.
        Zamontowanie i wyregulowanie przez ogarniętego gazownika. Żeby nie było druciarstwa.
        Bo wtedy najlepsza instalacja nie pomoże.

Comment

Zamieszczone przez klimczuk87 Zobacz posta
          Chcesz tanio i bardzo dobrze to bierz staga, LPGTEch, KME itp w porządnym zakładzie,
          chcesz bardzo drogo i bardzo dobrze bierz PRINCE albo trochę taniej i trochę gorzej BRC.

Comment

BRC nie jest też aż tak drogi - 3 tys. za komplet. Wtryskiwacze mają bardzo dobrą trwałość. W wielu miejscach mówią o 200k i więcej. Mi jeden zdechł po 120 ale reszta była przy tym sprawdzana i podobno bardzo dobrze trzyma parametry-byłem gotowy wymienić wszystkie ale mi odradzono w zakładzie że jeszcze długo pojeżdżą.
            Jakość wtrysków ma znaczenie na sprawność całego układu. Mi jak zechł ten jeden to od razu wywalił sondę lambda - wytrysk lał gazem - musiałem ją zaraz wymienić.
            Ogólnie instalacja po 130k w R18 za wyjątkiem tego jednego wytrysku bezobsługowa tylko filtry - co 30k faza ciekła, co 15 lotna. Koszt przeglądu i wymiany filtra - 100 zł.

Comment

No właśnie Gkill z Princem jest teraz taki problem.
              Że to już nie ten Prince co kiedyś.
              Info od mojego bardzo ogarniętego gazownika.
              Tak samo jak wtryski Keihin, na obene pojawia się coraz więcej reklamacji,kiedyś nie do pomyślenia.
              Sam mam Princa z Keihinami ale poprzedniej wersji.

On poleca teraz Staga różne modele.
              Mówi że dopracowany i bardzo dobry.
              Facet siedzi od lat na forum lpg.
              Jest tam jednym z czołowych zawodników.
              Last edited by luzny41; 27-01-2020, 13:24.

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                Facet siedzi od lat na forum lpg.
                Jest tam jednym z czołowych zawodników.
                A możesz podać nik tego gościa z forum-lpg?

W accordzie mam staga Qnext, pojedyncze ACW03 i ACR01(jakieś 20 tyś km) a w starym civicu Agisa mini z reduktorem tomaseto alaska i listwą reg fast(około 150 tyś km). Obie instalacje mogę polecić ale w przyszłości założyłbym już tylko staga.
                Last edited by gkill; 27-01-2020, 14:18.

Comment

Zamieszczone przez rysiol1 Zobacz posta
                  Jakość wtrysków ma znaczenie na sprawność całego układu.
                  Jakiego układu?

parametry-byłem gotowy wymienić wszystkie ale mi odradzono w zakładzie że jeszcze długo pojeżdżą.
                  Wtryskiwacze wymienia się kompletami.

Comment

Z własnej inicjatywy wyraziłem taką gotowość. Jednak pozostałe miały tak znikome zużycie że to podobno byłoby bez sensu.
                    Generalnie chodzi o to, aby była porównywalność parametrów pomiędzy częściami.
                    Zrobię tak, że przy 200k zlecę wymianę pozostałych - nie ma co dalej je na ostatkach sił eksploatować, tym bardziej że koszt sondy lambda to prawie 2 wtryski.

Comment

Gkill poszło na priv.

Comment

Jednak pozostałe miały tak znikome zużycie że to podobno byłoby bez sensu.
                        I to jest właśnie profesjonalny serwis BRC. Po 120tyś wtryskiwacze mają już zupełnie inne dawkowanie niż nowe. A potem jak wypali się gniazdo zaworowe to zrzucanie winy na samochód. Bo instalacja na pewno dobra. Teraz masz na jednym cylindrze ubogo, a na trzech bogato (lub odwrotnie).
                        Zwróć uwagę mechanikowi który będzie regulował luz zaworowy żeby spisał ci wartości przed regulacją i porównaj gdzie wartości odbiegają od reszty.

Ile kosztuje wymiana jednego wtryskiwacza wraz z kalibracją? Kalibracja robiona na drodze?

Comment

Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz posta
                          I to jest właśnie profesjonalny serwis BRC. Po 120tyś wtryskiwacze mają już zupełnie inne dawkowanie niż nowe. A potem jak wypali się gniazdo zaworowe to zrzucanie winy na samochód. Bo instalacja na pewno dobra. Teraz masz na jednym cylindrze ubogo, a na trzech bogato (lub odwrotnie).
                          Zwróć uwagę mechanikowi który będzie regulował luz zaworowy żeby spisał ci wartości przed regulacją i porównaj gdzie wartości odbiegają od reszty.

Ile kosztuje wymiana jednego wtryskiwacza wraz z kalibracją? Kalibracja robiona na drodze?
                          Hmm, no właśnie niby nie było zupełnie innego dawkowania. Trudno to na naszym poziomie rozstrzygnąć.
                          Na szczęście regulację luzów robię sobie sam także temat mam dość mocno pod kontrolą.
                          Jedno co mogę powiedzieć to w 2 ASO 3 albo 4 zlecone regulacje i na rzadnej nic nie regulowali tylko sprawdzali czy w normie. Taki niestety wniosek po tym, jak sam zacząłem regulować i obserwować luzy.
                          Wniosek taki bo przy pierwszej regulacji:
                          po otwarciu ssące 0,18, wydechowe 0,23. Regulacja na ssące 0,20-0,21 wydechowe na 0,26-0,27. Kolejna regulacja-nic do roboty, kolejna w zasadzie to samo.
                          Dlaczego zatem zawory były na minimum - bo były jeszcze w normie i nic nie robili- a że w najniższej i niekorzystnej dla gazu-szczegół.

Comment

To tajemnica?

Comment

To tajemnica?
                              To było coś koło 350 zł. Dokładnie nie pamiętam. Szczegółów przebiegu wymiany nie podam- auto zostawiłem i następnego dnia odbierałem. Generalnie mechanik jest bardzo staranny- daje gwarancję na robotę i części które użyje przez rok czasu pod warunkiem że to on części kupował- dlatego też nie wkłada bubli-i to nie jest pseudo gwarancja-jak to zwykle bywa.

Comment

Working...
                              X