witam zastanawiam sie nad montazem instalacji IV generacji do mojej hani. martwia mnie jednak bardzo zroznicowane opinie na ten temat. co o tym sadzicie? czy lpg to oszczednosci czy raczej problemy? w mojej hani mam silnik1.4is z przebiegiem 107tyskm(w100% tak jest) srednie spalanie to 7.5-8.5 jak to sie ma do zurzycia gazu?prosze o rade bo koszt dobrej instalacji to prawie 3tys i nie chcial bym ich wyrzucic w bloto, pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
lpg,czy warto?
Collapse
X
-
W mojej Hani instalka ma już prawie 3 lata . Sekwencja na Stagu 200. Miała humory ale zarobiła już na siebie u poprzedniego właściciela, teraz zarabia u mnie. Póki co już coś tam wiem o tej instalacji i stereotypy o tym że Honda nie lubi gazu, wkładam między bajki, bo jeśli o auto zadbasz i zwrócisz "większą" uwagę, będzie OK. Tak trzeba na LPG, wiadomo, ale Hanka odwdzięczy Ci się
Problem jeszcze leży w tym, że gazownicy są "słabi" i nie radzą sobie często z Hondami. Jak trafisz na dobrego szpeca, to połowa sukcesu
-
Obecna cena gazu jest dość atrakcyjna, jeżeli gaz to do Hani najlepiej sekwencje, przy najmniej u mnie 1. wtrysk 2. plastikowy korektor.
Jeżeli robisz powyżej 1000km na miesiąc to myślę, że warto.
Jak kolega wyżej napisał, na gazie trzeba systematycznie wymieniać świece i przewody, oraz olej. Przy twoim przebiegu nie będzie z nią żadnych problemów przez długi czas
Comment
-
kolego wg mnie powyzej 40tys robionych na rok samochodem warto zalozyc gaz.
Silnik musi byc w nienagannej kondycji.
Pozatym tylko sprawdzony Gazownik i tylko sekwencja.
Polecałbym jezdzenie troche na benzynie na tak zwane oczyszczenie silnika.
Na 1k km zrobic np 100km na benzynie. Wtedy wg mnie silnik sie tyak bardzo nie zajezdza i do tego co koledzy wyzej dbanie o wszystkie wymiany
Comment
-
40 tys na rok? to instalacja zwróci ci sie po kilku mies.... dla mnie wydatek na założenie instalacji to tak jak inwestycja w droższe auto... 3tys za instalacje po której koszt przejechania 100 km będzie wynosił kilkanaście złotych w porównaniu do dwudziestu kilku za jazdę na benzynie to dobra inwestycja..... ja robię po 15tys rocznie i jestem z gazu zadowolony i następne auto też wsadzam gaz.... polecam sekwencję bo pali przy dobrym ustawieniu trochę więcej niż benzyny więc policz sobie czy warto tankować za 4zł benzynę czy za 1.7zł trochę więcej gazu.... pzdr
Comment
-
nie lubie się kłócić ale dla mnie jakaś ta norma wyżyłowana chybato 10letnie auta powinny mieć średnio po 400tys przebiegu a o starszych nie pomyślę, dla jednego 10tys rocznie to dużo dla drugiego 40tys to mało, ale im więcej jeździsz tym bardziej ci się opłaca na gazie,ja od 2lat jak jeżdze na gazie to jeszcze ani razu nie żałowałem, byle tak dalej,,, pzdr
Comment
-
ja robię 20 tys. rocznie, w zeszłym roku założyłem gaz sekwencję przy przebiegu hanki 180 tys km. do chwili obecenej zrobiłem na gazie 13 tys. więc jeszcze parę i już mam zwrot inwestycji. przez ten okres użytkowania żadnych problemów. Na trasie przyśredniej prędkości ok. 95 km/h spalanie 8,5 lpg, na mieście niecałe 10.
ja polecam gaz!
jeżeli jesteś z okolic rybnika polecam automix w skrzyszowie.
Comment
-
Ja też wcześniej miałem Honde z gazem i bylem bardzo zadowolony... Za niecałe 70zł robiłem ok 350km... Co do sekwencji to się nie zgodzę, bo nie dość ze ma większe zapotrzebowanie na gaz to jest dużo droższa przy założeniu. Ogólnie jestem zwolennikiem I lub II generacji gazu + BLOS (takie urządzenie mechaniczne, dzięki któremu różnica między benzyną jest niewyczuwalna-koszt ok 450zł)
Comment
Comment