Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Instalacja gazowa do IX gen montowana przed zakupem nowego pojazdu - warto?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
    Ja mam trochę większą butle, 37l gazu wchodzi i inną instalację. Ale w drugim samochodzie na BRC zrobione 120k km i zero problemów. Tylko filtry wymieniane co 15k km i 30k km.
    Sorry był jeden problem.....kuna przegryzła kabel w instalacji
    Nie podnioslo Ci to klapy w bagazniku? a co do kuny.. Mam nadzieje, ze w centrum Wroclawia nie biegają [emoji28]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Minimalnie tak ale praktycznie to nie przeszkadza. I tak jest ogromny.

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
        Minimalnie tak ale praktycznie to nie przeszkadza. I tak jest ogromny.
        Ja z kolei mam butlę 44 l, gazu wchodzi 38 l z hakiem. Podłoga odstaje tylko kilka mm, ale jest mata i nic nie widać.Obok butli w schowku jest jeszcze sporo miejsca. Instalacja STAG.

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
          Ja z kolei mam butlę 44 l, gazu wchodzi 38 l z hakiem. Podłoga odstaje tylko kilka mm, ale jest mata i nic nie widać.Obok butli w schowku jest jeszcze sporo miejsca. Instalacja STAG.
          Mi zaproponowali taką butle, z checia bym zamontowal wieksza ale nie wiem czy maja taka w ofercie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Powinni mieć butla to żaden problem. Jak nie ma na miejscu to zamówią -klient płaci,klient żąda.Przy takiej jak mam ,robiłbyś 400-430 km na zbiorniku.

Comment

Mi zamontowali butlę 34l trochę mało bo pewnie zmieści się jakieś 27 litrów?
              Większej chyba w tą wnękę się nie da wmontować.

Comment

Ja mam taką. Wchodzi prawie 31 litrów. Tak 30.5
                Spokojnie starcza na 350 km. Więc dla mnie ok.
                Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

31 litrów to jeszcze ujdzie, myślałem że 27 maks.
                  Ja jeżdżę głównie autostradą przy prędkościach 160-170km/h więc pewnie na cały odcinek 300km nie starczy... a na autostradzie gaz średnio 50gr droższy.

Wie ktoś może czy instalacja LPG ingeruje w jakiś sposób ze sprzęgłem?
                  Wcześniej mi pedał sprzęgła działał normalnie a teraz wydaje jakieś dziwne dźwięki po wciśnięciu, jakby ząbki trykały jakieś.
                  Last edited by Accent; 04-03-2016, 15:27.

Comment

Jeśli mogę zapytać, ile płaciliście za swoje instalacje?
                    W moim przypadku codzienny dojazd do pracy 16km i z powrotem to byłaby "pewna oszczędność"

Comment

3.700 w ASO Car Partner w Krakowie.
                      Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                      Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

Wystarczy parę razy puknać młotkiem we wnęce na koło (rozklepać przetłoczenia blachy) i wchodzi butla bormech 41 litrów. Wczoraj taką u mnie zamontowano i podłoga jest płaska, nie trzeba nic kombinować.

A wracając do tematu, to za montaż Stag Qbox plus, kme silver, barracudy, butla jak wyżej i wlew pod klapką zapłaciłem 3300.00 pln z fv. Auto jeszcze na gwarancji, ale montaż był poza aso.

Comment

Zamieszczone przez MakCivic Zobacz posta
                          Wystarczy parę razy puknać młotkiem we wnęce na koło (rozklepać przetłoczenia blachy) i wchodzi butla bormech 41 litrów. Wczoraj taką u mnie zamontowano i podłoga jest płaska, nie trzeba nic kombinować.

A wracając do tematu, to za montaż Stag Qbox plus, kme silver, barracudy, butla jak wyżej i wlew pod klapką zapłaciłem 3300.00 pln z fv. Auto jeszcze na gwarancji, ale montaż był poza aso.
                          Nie z tym młotkiem to przesadziłeś ,każde odkształcenie mechaniczne ,narusza powłokę ochronną ,zabezpieczenie antykorozyjne ,tak walić młotkiem to w ursusie nawet nie wypada .
                          Spokojnie wchodzi toroid 34 litry ,a stacji w Polsce z LPg jest ja nasrał
                          Sorry ,ale jak słyszę o użyciu młotka przy naprawie auta to mi się słabo robi
                          Po drugie auto masz na gwarancji i montowałeś kit lpg po za aso ,ciekawe podejście
                          Taką instalację można sobie we własnym zakresie zamontować ,jest to jak składanka z klocków LEGO (banał )
                          koszt materiałów w granicach 1200zł reszta zostaje Ci na 2 skrzynki dobrej Whisky
                          Last edited by Hondaniel; 05-08-2016, 19:22.

Comment

Takich odkształceń możesz spodziewać się w dużym procencie aut, z butlą większą, niż 34 litry.
                            NIe wiem ile lat zamierzasz jeździć autem, ale ja nie więcej niż 5-6, więc mało mnie interesuje ewentualne naruszenie powłoki antykorozyjnej.
                            Co do gwarancji, to niezależnie czy montujesz w ASO, czy poza ASO, to tracisz gwarancję na silnik i układ wydechowy. To, że niektóre ASO montują w sobie znanych zakładach, to naginanie warunków gwarancji, a auto serwisujesz wtedy tylko w tym ASO. Honda Polska nie dopuszcza montażu lpg i ingerencja tego typu powoduje utratę gwarancji, a jak coś się wydarzy, to możesz liczyć tylko na dobrą wolę ASO montującego instalację.

Chciałbym zobaczyć jak zamontujesz wcześniej wspomnianą instalację za 1200,00 pln, brutto, sam sobie wydrukujesz FV i resztę papierów do rejestracji, a pieczątki zrobisz z ziemniaka Pomijam, że same graty kosztują o wiele więcej niż wspomniane 1.2 k pln.

BRC seq, którą montują ASO, to właśnie jest instalacja, typu plug&drive, która można wrzucić pod maskę i działa ona najczęściej tylko w określonym zakresie obrotów, a poza nim podpiera się benzyną. Ponadto dość droga w serwisowaniu po okresie gwarancyjnym.

Śmiało montuj sam, wypij sobie 2 skrzynki whisky i baw się dobrze. Ja natomiast jestem zadowolony zarówno z pracy auta na ww. instalacji, jak i ze sposoby montażu, bo oprócz filtra fazy lotnej i wtrysków, pod maską nie widać praktycznie żadnych zbędnych śladów ingerencji w zasilanie auta.
                            Last edited by MakCivic; 09-08-2016, 08:16. Powód: litrówki

Comment

Trudno polemizować z kimś ,kto ma podejście takie jak Ty Makcivic do tematu
                              Oczywiście Twoje podejście do tej kwestii jet takie , a nie inne ,masz do niego prawo
                              Jednak ja mam zgoła odmienne .
                              Zawsze serwisuję tak auta ,by to było zgodne z wytycznymi producenta (nie dokładam niepotrzebnych gratów )np.LPG (nie jestem także jego przeciwnikiem )zależy do jakiego silnika i auta PO gwarancji producenta
                              Pisząc ,ze w kwocie 1200zł ,którą rzuciłem przykładowo ,nie jestem w stanie zamontować sekwencji ,świadczy tylko o tym ,że swoją wiedzę techniczną czerpiesz z świerszczyków typu Auto Świat
                              No niestety tak to wygląda (twój wpis wyżej ) Jak się wie gdzie i co to można naprwdę tanio kupić oryginalne podzespoły ,bez różnicy co za maszyna będzie obsługiwana
                              Jeśli chodzi o papiery ,FV,homologacje ,nie widzę w tym żadnego problem
                              Podejście typu zajechać i sprzedać ,niech się następny martwi ,nie to nie moja bajka
                              Last edited by Hondaniel; 11-08-2016, 19:04.

Comment

Chyba trochę odbiegamy od tematu zasadniczego. (Czy warto montować lpg do nowego auta - moim zdaniem warto).
                                Ja już jestem po montażu, więc mi się nie przyda, ale na pewno inni użytkownicy chętnie dowiedzą się, gdzie można kupić nowe graty z fv do zamontowania lpg w swoich autach, za 1,2 k pln. Jakieś linki, przykłady, itd.
                                Twoje gadki o instalacjach nic nie wnoszą do tematu, jeździj na benzynie i nie zaśmiecaj tematu, albo montuj jedyne dobre BRC i butlę 34 litry.

Cena którą podałeś, dotyczy gratów do lpg, ale w najtańszej konfiguracji, na której raczej nie chciałbym jeździć, bo taką instalkę przerabiałem już w poprzednim aucie.
                                Ceny o których pisałem dotyczą w pełni legalnego źródła, warsztatu, gwarancji, faktur, legalizacji, itd. Np.możesz kupić np 3 rozbite kilkumiesięczne hondy za ok 20,000 pln, złożyć z nich jedną i też będziesz miał nowe auto, zamykając się w 20 k pln, a resztę wydać na whiskey. (Jeśli chodzi o papiery ,FV,kartę pojazdu ,nie widzę w tym żadnego problemu).

Nie czytam auto świata, ale nie kupuję też używanych części na allegro. Auto serwisuję w ASO, a instalację w autoryzowanym zakładzie staga, więc bez obaw. Gwarancję straciłem na silnik i układ wydechowy, reszta auta dalej na gwarancji, a to co rocznie zaoszczędzę jeżdząc na lpg, spokojnie wystarczy na kilka remontów głowicy - ekonomia i nic więcej.

Comment

Working...
                                X