Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy gazownik mógł coś zepsuć?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy gazownik mógł coś zepsuć?

Witam.
    Sprawa jest nietypowa.
    Wstawiłem samochód do warsztatu w celu montażu LPG.
    Silnik był suchy itp.
    Zajechałem dzisiaj zobaczyć co monter działa.
    Okazało się nagle że przy montażu padła sonda lambda.
    Dodatkowo zobaczyłem wyciek oleju w okolicach uszczelki pod głowicą....
    I teraz moje pytanie: Czy możliwe że monter coś mi spie****
    Bo strasznie mnie to zastanawia i coraz bardziej się tym martwię

Zamieszczone przez rdk253 Zobacz posta
    Czy możliwe że monter coś mi spie****
    Raczej samoistnie by się to nie stało. Uszczelka pod głowicą może paść po iluś tam tys km na lpg - w moim przypadku tak było w poprzednim aucie, że strzeliła bodajże po 10000 km, bo już nie wytrzymała, a wyższa temp spalania gazu ją dobiła do końca. Jeśli jesteś pewien, że oddając auto było wszystko sprawne, a zaraz po montażu/w czasie montażu spieprzył sprawę mechanik to wal do jego przełożonego...chyba, że to warsztat Pana Zenka gdzie sam sobie jest szefem.

Comment

daj znać na czym stanęło?
      często się zdarza że po zamontowaniu LPG sonda nie daje rady bo jest wypracowana i na benzynie jako tako ale na lpg już ma dość - nie jest to gazownika wina. Co do wycieków wokoło pokrywy zaworów raczej ...a nie uszczelki głowicy. Jesteś pewny że olej pod głowicą ? coś mi sie nie chce wierzyć.
      Tego też mechanik nie spieprzył. Jeśli uszczelka pokrywy zaworów nie była wymieniana lata albo wymieniona nieprawidłowo ostatnio to tak może być.
      Myślę że jednak przy okazji montażu instalacji Lpg wyszło że dawno skrupulatnie nie zaglądałeś pod maskę.
      Nie linczuj gazownika bo z opisu wynika że usterki nie mogą być jego udziałem, jest to mało prawdopodobne.
      Jest okazja wymienić uszczelkę pod klawiaturą i przy okazji ustawić zawory jest to niezmiernie istotne przy instalacji LPG!!! Kidy ustawiane były ostatnio zawory??
      Rygor przy instalacji lpg jest konieczny, jak chcesz mieć w sprawności silnik.
      Last edited by rambo7; 02-10-2014, 11:07.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Raczej mało prawdopodobne. Jedyna interwencja w silnik to wiercenie otworów w kolektorze, zazwyczaj trzeba go zdjąć co nie narusza w żadnym stopniu innych elementów słupka silnika. Sonda lambda może nie padła tylko wyrzuca błędy, bo gaz jest źle skalibrowany? Wyciek z pod pokrywy zaworów i regulacja zaworów to pestka, tak ja pisał rambo7 sam to załatwisz w pół godziny, mechanik zrobi ci to za 20zł + ew uszczelki 60zł.

Comment

Working...
        X