Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gazownik w Poznaniu lub okolicach. Prosba o wskazowki

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gazownik w Poznaniu lub okolicach. Prosba o wskazowki

Witam wszystkich, przymierzam się do instalacji gazu do mojej fury. Posiadam Civica VII z 2003r. D16V1 Sport. Czy ktoś może polecić jakiegoś fachowca, który nie spieprzy roboty? Poza tym proszę o wskazówki jak przygotować auto do zabiegu instalacji LPG. Jakaś regulacja zaworów, wymiana świec? Ponadto Hania dosyć dużo pali - ok. 10l w. cyklu mieszanym przy oszczednym uzyciu pedalu gazu. Czy warto sprawdzić sondę lambda?
    Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Zamieszczone przez 4Protas Zobacz posta
    Hania dosyć dużo pali - ok. 10l w. cyklu mieszanym przy oszczednym uzyciu pedalu gazu. Czy warto sprawdzić sondę lambda?
    jeśli nie ma żadnych komunikatów systemu diagnostyki w postaci kontrolki Check Engine to nic nie ruszaj.
    Co do gazownika w okolicy to na forum w Dziale - Sklepy - Warsztaty - ASO, jeśli tam nic nie znajdziesz w obszarze województwa to "wygoogluj" jakiś polecany warsztat LPG Poznańskie ...poczytaj komentarze ludzi poczytaj od kiedy gość istnieje na rynku w czym sie specjalizuje - na 100% znajdziesz.
    Co do przygotowania auta to tez warto posłuchac gazownika. Honda nie wymaga specjalnego przygotowania.
    Biorąc pod uwagę Propan -butan jako suche paliwo mozna rozważyć wymianę oleju na dedykowany do LPG.
    Bardzo ważną sprawą jest ścisłe przestrzeganie interwału regulacji zaworów w tym silniku 1,6 ! przy pracy na LPG!
    Last edited by rambo7; 26-09-2014, 14:46.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękuję za przydatną odpowiedź! Jednakże spalanie mnie trochę niepokoi i boję się, że to później przełoży się na wysokie spalanie gazu. Czytałem, że mimo iż komputer nie wyświetla błędu sondy , to może mieć ona związek z dużym spalaniem PB. Co o tym sądzisz? Co można zrobić, żeby znaleźć przyczynę mojego problemu?

edit: dzwonilem do polecanego gazownika, za instalację BRC z lubryfikatorem zawołał 2850zł. Co sądzicie o cenie? Jeśli chodzi o sondę lambda to powiedział, ze jak cos z nią bedzie nie tak to okaże sie podczas montażu instalacji, wiec narazie nie ruszam. Pozdro!
      Last edited by 4Protas; 26-09-2014, 15:58.

Comment

Nie wiem do kogo dzwoniłeś, ale poleca Ci firmę Rodan - https://auto-gaz.net.pl Gazowałem u nich już kiedyś inne auto, też instalacja BRC i żadnych problemów z autem. Teraz też będę gazował tą samą Hanię co Ty, też BRC. Właściciel zna się na rzeczy, ja będę miał bez lubryfikatora, ponieważ jego zdaniem w Hani nie jest on potrzebny, potrzeba go w autach np. Mazdach gdzie regulacja zaworów oparta jest na szklankach. Więc dla niego wykładanie dodatkowy na to jest zbędnym zabiegiem, bo reguluje się łatwo i szybko w tych silnikach. Z jego doświadczenia - w zależności od stylu jazdy tak co 20000 km też je regulować. Możesz się przejechać, pogadać z nim, wszystko dokładnie Ci powie co i jak I dodatkowo jest to autoryzowany serwis BRC.

Tylko w Hani jest dość płytko miejsce w kole zapasowym, mi powiedział, że butla będzie delikatnie wystawała, wlew ukryty normalnie.
        Last edited by Pablo90; 26-09-2014, 16:59.

Comment

Z tego co widze, opinie dot. lubryfikatora są różne. Moim zdaniem założenie go na pewno nie zaszkodzi, a jeżeli w jakis sposob bedzie pomocne - to dobrze. Ile Cie wyniesie instalacja LPG w tej firmie?

Comment

Zamieszczone przez 4Protas Zobacz posta
            Z tego co widze, opinie dot. lubryfikatora są różne. Moim zdaniem założenie go na pewno nie zaszkodzi, a jeżeli w jakis sposob bedzie pomocne - to dobrze.
            Niby tak. Ale to ma być pomocne własnie gdy trzeba regulować luzy zaworowe, a nie jest to tak proste jak w Hani - to wtedy sens to ma, by w jakiś sposób pomagać i działać na zawory.

Za instalacje BRC sequent 24.11 wyniesie mnie 2700 zł, normalnie ciut więcej, ponieważ od 1 października instalacje BRC idą cenowo w górę, nie wiem o ile, dla mnie pozostaje cena stara za względu, że montowałem już tam jedną. Nie wiem jaką Tobie oferowali, przy tej instalacji w czasie jazdy i tak silnik otrzymuje minimalne ilości paliwa by mieszanka była bogatsza, dla zaworów też jest to plus.

Comment

Moim zdaniem najlepsi w Poznaniu: https://www.pitec.pl/
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Working...
              X