Witam mam problem z gazem,samochód nie odpala ani nie chce jechac na gazie filter gazu zostal wymieniony mozliwe ze to elektro zawór ? proszem o pomoc pilne
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem Z Gazem
Collapse
X
-
Możliwe, że to elektrozawór się zaciął i nie chce otworzyć dopływu Gazu do silnika. Miałem kiedyś podobny problem jak jeździłem jeszcze golfem
-
Tam dużej filozofii nie ma - to jest elektromagnes z rdzeniem, na którego końcu jest uszczelka, i to ona otwiera i zamyka dopływ gazu.
1. Sprawdź, czy po przełączeniu na gaz (pokręć sekundę żeby się przełączyło) pojawia się napięcie na elektrozaworach ->jeśli nie, to coś z przewodami lub sterownikiem
2. Jeśli napięcie jest -> sprawdź rezystancję cewek. Nie powinno być więcej niż kilkanaście omów. Przerwany obwód=śmietnik.
3.Rozkręć elektrozawory. Wcześniej trzeba zmniejszyć ciśnienie w instalacji: zakręć pierwszy zawór przy butli, potem upuść gaz odkręcając złączkę w miejscu, gdzie oringów nie ma, np przy filtrze. Uwaga na sztywne, ale dość delikatne miedziane rurki. O reszcie "BHP+LPG" nie wspomnę
Prawdopodobnie będzie dość dużo syfu, jeśli wcześniej tu nie zaglądałeś. Wyczyść wszystko, przedmuchaj. Zobacz jak wygląda uszczelka na rdzeniu - jeśli jest popękana, nadaje się do wymiany. Aha, oringi lubią pękać - lepiej się przygotować na to i mieć je pod ręką.
Comment
-
Taki elektrozawór nie jest drogi i łatwo go samemu wymienić.
Comment
Comment