Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z wskazówka temperatury i przełaczeniem na gaz

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• problem z wskazówka temperatury i przełaczeniem na gaz

mam hc 2004r 1.4 , 5d, ostatnio zauwazyłem (narazie 2 razy) ze na zimnym silniku gaz mi sie właczy jak wskazówka jest juz dosc wysoko, wczesniej tak nie miałem, ledwo co dgnela i juz gaz sie właczał, ale jest tez taka sprawa ze mam wrazenie ze ostatnio wskazówka pokazywała ze jest juz silnik nagrzany a leciało jeszcze chlodne powietrze, nie zdarzylo sie ze ja zawiesiło. jaka moze byc tego przyczyna??

musiałbyś sprawdzić jak tam węże od reduktora jakie są jak sie przełącza na gaz i warto też by było sprawdzić przy jakiej temp masz przelaczanie na lpg bo sterownik czyta temp z czujnika silnika

Comment

Zamieszczone przez jump23 Zobacz posta
      warto też by było sprawdzić przy jakiej temp masz przelaczanie na lpg bo sterownik czyta temp z czujnika silnika
      Przy prawidłowo załozonej instalacji sterownik LPG czyta temperaturę ze swojego czujnika, a nie z czujnika fabrycznego. Czujnik ten zwykle jest zamontowany w reduktorze albo jego okolicy, na węzach doprowadzających płyn chłodniczy do reduktora. Mogło Ci się coś przestawić w instalacji (rzadko się zdarza), mozesz mieć zapowietrzony układ albo padł wspomniany czujnik temperatury. A skoro wskazówka pokazywała, ze jest ciepły silnik, lecz lecialo letnie powietrze z nawiewów, to mozesz mieć zapowietrzony układ albo zbyt niski poziom płynu.

Comment

znalazłem przyczyne, brakowało płynu, gdzies musze miec jakis przeciek. raz znalazłem spod weza kapało, opaska była luzno dokrecona. lepiej szukac przy zapalonym silniku ?

Comment

nie ma znaczenia czy przy załączonym silniku czy nie szukaj zacieków i zlikwiduj wyciek. Często bywa że gumowy wąż założony na aluminiowy króciec silnika mimo dobrze trzymającej opaski - przecieka. Przeciek może być spowodowany sparciałym wężem w miejscu opaski i wtedy trzeba skrócić węża (o ile to możliwe) albo wymienić na nowy.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
          X