Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Box dachowy X gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Box dachowy X gen

Mam X gena Sport Plusa czyli problem z bagażnikiem na dach. Honda nie pozwala ale są belki firmy CRUZ z dopuszczeniem do modeli z panoramicznym dachem i stąd moje 2 pytania.
    Czy ktoś ma takie belki, używał jej i jak je ocenia (pasują do wszystkich modeli). Drugie pytanie jaki box wchodzi na dach do X gena - o jakiej długości maksymalnej tak aby bez problemu dało się podnieść tylną klapę?

Z racji tego, że na co dzień montuję bagażniki i boxy , przyznam szczerze do tej pory montowaliśmy na jednym takim Civic'u ale to był bez szklanego dachu. Powiem tak z dwóch najbardziej decydujących graczy na rynku odnośnie bagażników bazowych czyli Thule i Whispbar(Yakima) do tej pory nikt jeszcze nie wymyślił takiego kitu montażowego ażeby można było użyć go na szklanym dachu. Nie wiem jak to u Cruz wygląda bo tą marką nie handlujemy. Wszystko rozchodzi się tylko o to, że tam stopa bagażnika będzie w jakimś stopniu opierała się na tym szkle i mimo tego że np może się tak wydarzyć ze będzie to w minimalnym miejscu stykało się ze szklanym dachem to i tak producenci wolą się zabezpieczyć że nie pasuje. Bo o ile same belki założone nic nie powinny zrobić , tak jak już będzie na nich np box no to już w obawie o jakieś drgania i siły nacisku podczas jazdy żeby czasem nie spowodowały pęknięcia. Przy normalnym dachu położenie stóp bagażnika w głownej mierze opiera się na tym "rowku" a nie na dachu. Ciężko mi powiedzieć jak wygląda to w wersji ze szklanym dachem bo fizycznie nie miałem okazji zobaczyć. Poniżej zdjęcia poglądowe jak to jest montowane w wersji z normalnym dachem.
    Przechwytywanie1.JPGPrzechwytywanie2.JPG

Comment

A co sądzicie o takim rozwiązaniu ?

Comment

Powiem tak czytałem już kiedyś o tym i podobno się sprawdza. U nas jest to mało popularne z racji swojej ceny, bo w tych pieniądzach mamy porządne belki bazowe + dwa (trzy) bardzo dobre uchwyty rowerowe i nie martwimy się o to czy faktycznie nie porysuję nam to dachu a dodatkowo belki możemy jeszcze wykorzystać pod boxa.

Comment

Uchwyty rowerowe mam bardzo dobre tylko wkurza mnie to, ze za każdym razem jak zmieniam samochód muszę kupować nowe belki bazowe. (Trzecia Honda w ciągu 4 lat,takie rozwiązanie byłoby uniwersalne)

Comment

Working...
          X