Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Miernik lakier interpretacja wyników

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Miernik lakier interpretacja wyników

Cześć, kupiłem sobie miernik lakieru z aliexpress z nudów. Nie jakiś najtańszy, ale nie też najdroższy.
    Generalnie pomiary pokazują wartości w przedziale od 180-220 na całym samochodzie. Z tego co czytałem w internecie taki poziom jest dosyć wysoki zwłaszcza jak na japończyka. Samochód jest ze mną od początku, więc nie ma mowy tutaj o jakimś wypadku, szpachlowaniu czy coś.

Miernik przed użyciem skalibrowałem. Czy takie wyniki mogę z przymrużeniem oka można brać na poważnie - lakier to biała perła.
    honda.jpg

Myślę że to wina miernika.

Witam, czy moglibyście się podzielić iformacjami o grubości lakieru na waszych autach? Chciałbym porównać z moim samochodem. U mnie jest to między 140 a160. Kawałek drzwi prawy tył ma około 240. Co ciekawe, miesiąc temu wymieniłem błotnik prawy przód na nowy w ASO i tam grubość jest 100.

Twoje wartości to drugi lakier
    U mnie w IX biała perła między 80 a 110 na całym aucie,wnęki koło 50 jak pamiętam dobrze.

Comment

Tutaj faktycznie wygląda na podwójny lakier albo błąd czujnika
      Nowy civic USA ma średnio 100-120 (wnęki mniej), nie wiem jakie to auto ale właśnie kiedyś auta na rynek USA miały więcej - to były jednak czasy 5-6gen...

żeby wykluczyć porównaj kiedyś odczyty z porządnym czujnikiem - nie wiem ile ten kosztował ale w PL dostaniesz dobre czujniki w niedużej kasie jeszcze z sonda na kablu, które sa bardziej praktyczne no i wiarygodne...
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Mój civic X biała perła ma wszędzie 170 - 200 mikronów. Pamiętać należy że lakiery trójwarstwowe (zazwyczaj białe perły) będą miały grubszą warstwę lakieru. Podejdź z tym miernikiem do innego auta i zobacz co pokaże.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Mój też coś koło 170 mikronów. Ja to zganiałem na ceramikę. Auto od nowości w moich rękach.

Comment

Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
            Mój też coś koło 170 mikronów. Ja to zganiałem na ceramikę. Auto od nowości w moich rękach.
            Ceramika nie wiem ile byś warstw nie położył to może z 1um by Ci podbijało wartości

Grubość warstwy jedynie folia Ci podbije.

Comment

Dzięki za rady Panowie. Tak poczytałem o białej perle i rzeczywiście jest to lakier przy którym taki wynik może wyjść.

Comment

Working...
              X