Panowie jest brzydki temat do ogarnięcia- silnik renault 1.2 16v- wiem że nie to forum ale mam civica i uważam że to forum jest super- jako że uszczelka popuszczała ściągnąłem pokrywę i takie rzeczy- jak/czym to ogarnąć? Mam ściągniętą michę bo walczę z nadmiernym luzem osiowym wału i może by oczyścił silnik "czymś", może spłynęło by w dół...........
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Taki widok po zdjęciu pokrywy zaworów
Collapse
X
-
Ja chyba nalałbym tam nafty, wziął jakąś szczotkę z włosia i to wszystko wyszorował, a potem potraktował sprężonym powietrzem...
-
Dobrze myślę że syf powinien z naftą spłynąć otworami w bloku na dół? Miski nie ma to spłynie w [cenzura] I powietrzem potem wszystko potraktować. Można tą naftę nalać więcej odpowiednio by nasiąk ten syf? Nie ma tam jakiś otworów do zatkania?
Comment
-
No wyszoruj se szczoteczką najpierw, potem kup tani olej na płukanke żeby zrobić ze dwie chociaż i będzie cacy. Nie kupuj drogich płukanek, najtansze od k2 wystarcza za kilka złotych. Chyba że sie nie boisz to możesz też naftą przepłukać. Zrobisz siuwaxa i będzie silniczek czyściutki i pachnący
Comment
-
Bezpośrednio po nalaniu nafty na głowicę, powinna ona spłynąć grawitacyjnie otworami, które gdzieś tam są umieszczoneMoim zdaniem nic nie powinno się zatkać. Generalnie nalałbym tam więcej nafty, spryskał wszystko i szczotką umył, potem sprężonym powietrzem i na koniec jeszcze raz spryskał wszystko naftą żeby swobodnie resztki spłynęły.. następnie jeszcze przed założeniem miski polałbym klawiaturę świeżym olejem żeby jeszcze spłynął i na koniec misa i świeży olej... Chodź powiem, że nigdy nie miałem okazji tego robić, ale jakbym robił to w ten sposób
Może jeszcze ktoś coś doradzi..
Comment
-
W net jak wpiszesz hasło - kolejność dokręcania śrub głowicy - to wyskoczy pełno obrazków jak to się robi
Comment
-
Generalnie jak odkręcisz od środka na zewnątrz nic się nie stanie, ważne natomiast by robić to stopniowo równomiernie luzując kolejne śruby a nie jedna całkiem a reszta przykręcona. I tak samo z dokręcaniem - równomiernie od środka na zewnątrz ale ważne by było to stopniowo i równomiernie. Przed skręcaniem posmaruj podpory olejem.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Jestem po czyszczeniu z grubsza, już tak w oczy nie kole, tylko ukazało się takie miejsce zaznaczone na czerwono- odlew czy pęknięcie? w sumie jest podobnych kilka takich widoków no może mniejsze.IMG_20220215_174345.jpgIMG20220215165358.jpg
Comment
-
Słabe te zdjęcia... mało tam widać, choć wygląda, że to odlew.
Opłacało Ci się ściągać głowicę by ja czyścić tylko? Teraz powinna być głowica zabielona i nowa uszczelka, o śrubach nie wspominam bo i tak każdy daje stare ale reszta raczej nieodzowna.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
Comment