Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mandat za jazdę bez Karty Rowerowej od 20.10.2023r.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Mandat za jazdę bez Karty Rowerowej od 20.10.2023r.

Od 20 października nowy mandat. 1500 zł za jazdę bez dokumentu.

Nieletni użytkownicy rowerów i elektrycznych hulajnóg będą musieli mieć się na baczności. Od 20 października za korzystanie z takich jednośladów bez wymaganej przepisami karty rowerowej grozi mandat w wysokości...

to jest jakiś obłęd.

Dzieciak jedzie tylko z telefonem na rowerze, bo nic innego nie ma przy sobie. łapie go policja / straż miejska i co? - pokaz kartę ? - nie mam. Masz legitymację szkolną? - nie mam. Jak się nazywasz? - Jurand ze Spychowa - ok, zabieramy ciebie i rower ka komisariat celem ustalenia tożsamości.
    To, tak będzie wyglądać?
    Kierownik Działu Diesla

Będzie w aplikacji mObtwatel zapewne.
    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
      Będzie w aplikacji mObtwatel
      7-o letnie dziecko będzie miało dostęp do mObywatel'a?

Myślę, że będzie jak do tej pory..
      Jak nie popadnie, to nic się nie będzie działo, dalej "pomachanie paluszkiem" , zawiadomienie rodziców i dalsze ciskanie..

Nie wierzę, że tym jełopom z policji będzie się chciało z dzieciakami po komisariatach wlóczyć i papierologię wypełniać.
      Za chwilę będzie głośno o przemocy w stosunku do dzieci, o złym traktowaniu itd..
      Komu ten mandat wystawią? Dziecku ? nieletniemu ?
      Last edited by zadra; 20-10-2023, 00:35.

Comment

Media podają, że bodajże 17-to i 18-to latki będą karani mandatami , a młodsi tylko pouczeniami.

Comment

przekazują te informacje w mediach tak, że gówno wiadomo. Trzeba ten przepis dokładniej poczytać. Ogólnie przyjmując jak to bywa w takich przypadkach Policji to ścieka, jeśli przyznają takie prawa Strażnikom Miejskim. Policja przyjedzie dopiero jak będzie wypadek albo jak wręcz ktoś to zrobi tuż przed nimi.
          Natomiast Strażnicy to wiadomo kto to jest, będą teraz czuli "misję".
          Jest sprzeczność w prawie, bo mandat można dać wyłącznie osobie pełnoletniej. Osobie niepełnoletniej nie można dać mandatu zgodnie z prawem. Więc jest tu sprzeczność prawna.
          Natomiast można dać mandat osobie pełnoletniej która nie ma prawa jazdy. Max mandat za wykroczenie 200zł a 1500zł to tylko Sąd.
          No i teraz życiowa sytuacja,
          jedzie sobie małolat na hulajnodze przez pasy po chodniku itd... i obok stoją SM i co? "hej! stój!" ...a młody ma w dupie ... gaz do dechy i mnie gońcie ... już to widzę jak go gonią.
          Gonił ktoś kiedyś hulajnogę? albo nawet rower? ... ja chce to zobaczyć .
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
          X