Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fotovoltaika czyli co warto wiedzieć. przed decyzją na tak, na nie ...?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Fotovoltaika czyli co warto wiedzieć. przed decyzją na tak, na nie ...?

Od jakiegoś czasu jesteśmy nagabywani, czasem dość nachalnie przez "przestawicieli" różnych firm i firemek odnośnie zainstalowania na dachu
    naszego małego domku instalacji fotovoltaicznej.
    I jak to przestawiciele, zamiast wiedzy merytorycznej, próbują wciskać tylko prymitywną, prostacką i nachalną reklamę.
    Jeśli ktoś takie instalacje ma, zakładał, posiada wiedzę w tej materii i może sie tym podzielić z forumowiczami, to "przynajmniej ja" {podejrzewam, że nie tylko} bylibyśmy wdzięczni.
    Warto przekazać jakieś podstawy {dla laików i nie tylko} na co zwracać uwagę, jakich producentów szukać lub unikać, na to wszystko co może być istotne i pomocne dla podjęcia jakiejś tam decyzji.

Ja posiadam od niemal 2 lat i jestem zadowolony. Falownik Fronius + panele Longi. Falownik 6kW, panele 7,13kW. Za cały ostatni sezon grzewczy czyli od 11.10.2020 zapłaciłem 1 większy rachunek ok 740zł, pozostałe to opłaty stałe ok 38 zł za 2 miesiące. Ogrzewanie mam PC powietrzną i wszystko na prąd. Nie doszacowałem trochę bo mogłem dorzucić kilka paneli więcej, ale w najbliższym czasie mam zamiar to poprawić.
    Inwestycja wiadomo swoje kosztuje, ale jeśli zostanie po staremu to jest opłacalna. Coś tam słyszałem że chcą zmienić system rozliczania prosumentów na zasadzie odsprzedaży nadwyżki do ZE, a to nie będzie już tak opłacalne, podobno instalacje założone do końca tego roku mają być po staremu rozliczane przez najbliższe 15lat, ale jak to będzie nie wiadomo.

Myślę że na tym https://forum.muratordom.pl/forumdis...0-Fotowoltaika forum dowiesz się bardzo dużo.
    Moja Honda
    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

W Polsce mam panele od ponad 2 lat.
      Falownik Fronius, panele włoskie EXE. Całość bez zarzutu pracuje. Rachunki kilkanascie złotych za miesiąc.

Wbrew pozorom dobranie optymalnego zestawu na daną nieruchomość takie proste nie jest. No chyba, że wystawa na południe, bez zacienień - to wtedy wszystko dobrze pracuje.
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Ja mam zapis w umowie że operator zastrzega sobie zmianę warunków umowy jeżeli zmieni się prawo, a właśnie ma do tego dojść. Niby jest obiecane że dla obecnych użytkowników zostanie po staremu przez 15 lat ale nie takie już słyszałem zapewnienia rządzących

Comment

Ach, forum muratora, zapomniałem o nim bo już tyle lat tam nie zaglądałem.Ale myślę, że taki temat {fotovoltaika} przyda sie i na forum samochodowym, jeśli będziemy w końcu zmuszeni by jeżdzić albo pełnymi elektrykami albo plug-in hybrydami i mamy jakieś możliwości instalacyjne {kawałek dachu lub gruntu}.
          Co do prawa panującego w Polsce to jak dla mnie bardziej pasuje do niego przedrostek"bez".Nie tyle co się obawiam, to raczej mam głębokie przekonanie, że wszyscy predzej czy póżniej zostaną wydymani tzw. daniną na rzecz ekologii, przyrody itp., gdzie nałoży się opłatę recyclingową, utylizacyjną {jak zwał tak zwał}, która przekroczy wartość nie tylko instalacji co dachu a może całego domu i własciciele będą płakać, by państwo zabrało nieruchomość w zamian za "umorzenie" należnych opłat.
          Last edited by andrzejek-k68; 12-06-2021, 15:22.

Comment

Working...
          X