Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drag race Golf vs Corolla vs Civic
Collapse
X
-
Golf powinien być z 1.0 TSI a nie z 1.5T dla porównania z perspektywy specyfikacji mocowej / gamy silnikowej. Ale z drugiej strony cenowo "price as tested" wychodzi, że w VW można po prostu mieć w tej cenie większy silnik...............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Ciekawe jak z trwałością tych tsi? Jeszcze do niedawna VW stosował tak słabe materiały, że gdy silnik brał olej to po dłuższym czasie cilindry są tak porysowane, że nadają się tylko do wymiany lub szlifu na nadwymiarowe tłoki. Podobno po 2015 VW zastosował pierścienie tłokowe bardzo podobne do tych w hondzie i że to całkowicie wyeliminowało problem spalania oleju.
Słyszałem też o porównaniu 1,4 tsi z 1,6 turbo od mercedesa po przebiegu 200 tys km w podobnych warunkach, ten pierwszy po rozebraniu silnika nadawał się tylko do remontu a ten drugi nie wykazywał większego zużycia.
Znam przypadek audi A4 2,0 tfsi jak właściciel gwałtownie rozpędza auto do prawie maksymalnej prędkości a silnik tego nie wytrzymuje, dochodzi do uszkodzenia układu korbowo-tlokowego, pęknięcia bloku i uszkodzenia osprzętu rozrządu, koszt naprawy tak wysoki, że za grosze auto zostało sprzedane.Last edited by gkill; 18-12-2020, 11:57.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaCiekawe jak z trwałością tych tsi?
W ogóle mnie to rozwala, bo VAG za chwilę zacznie schodzić w autach poniżej 1litra a tymczasem motocykle z rodziny Super Sport wychodzą coraz dalej poza kanoniczne 998 cm3
Aprilia RSV4 - 1100 cm3
Ducati Penigale - 1103 cm3
Honda planuje wskrzeszać 1100 FireBlade
Za chwilę żeby mieć w aucie silnik powyżej 1 litra będzie trzeba kupić Hayabusę i sobie przełożyć
Nienawidzę DOWN-Sizingu... Już wolę elektrycznego pierdzika, niż te litrowe abominacje, gdzie przykręca się silnik do turbiny, a nie na odwrót.
Comment
-
I to jeszcze w jakich warunkach często są te przebiegi... Takie olejowe 750F od Suzuki jest uznawane za nieśmiertelne. Na YouTube są filmiki, że wydech robił się biały i zaczynał topić od katowania sprzętu. Kiedyś hit na forum ścigacza robił silnik Hondy CBR 600rr po 100 tys km przebiegu. Praktycznie brak oznak zużycia. A takim sprzętem po bułki się nie jeździ. Kawasaki też jakie ma fajne jednostki... Miałem dwie zx6r
. Cudowne były.
Wydaje mi się, że takie tsi 1.0 kręcone non stop pod czerwone nie zrobiłoby 1/4 takiego dystansu. A jest jeszcze klasa turystyczna. Hayabusy czy zxr 14 kręcą po 300.000
Nie wiem... Nie rozumiem... Śmieszy mnie to.
Comment
-
Zamieszczone przez PrimoGhost Zobacz postaTakie olejowe 750F od Suzuki jest uznawane za nieśmiertelne.
Comment
Comment