Zaprezentuję jak szybko i przyjemnie zmodyfikować i wymienić przełącznik wycieraczek, abyśmy mogli ustawiać sobie czas podczas pracy przerywanej. U mnie w przypadku braku tego ustawienia wycieraczki jeździły co 5 sekund, po modyfikacji mam możliwość regulacji w granicach od 3 do około 12 sekund.
Wszystko co nam będzie potrzebne:
Nie robiłem zdjęć wszystkich etapów, ponieważ są one w innych manualach i są to łatwe i oczywiste etapy
1. Zdejmujemy osłony pod nogami kierowcy.
2. Śrubokrętem krzyżakowym obok złącza OBD odkręcamy śrubę trzymającą skrzynkę bezpieczników i opuszczamy ją w dół.
3. Z tyłu skrzynki mamy gniazdo X wraz z kostką, która w nie wchodzi - musimy wypiąć kostkę z tego gniazda.
2021-06-01 (1).jpg
4. Patrząc na kostkę od strony przewodów - wpinamy się w niej w złącza numer 3 oraz 4 - należy podważyć blokadę kostki. Zapamiętujemy, który kabel jest pod 3, a który pod 4.
2021-06-01.jpg
5. Wpinamy kostkę na swoje miejsce, przewody puszczamy w stronę kierownicy i montujemy na swoje miejsce skrzynkę bezpieczników i osłony.
6. Odkręcamy od spodu kierownicy 3 śruby, które trzymają osłonę i zdejmujemy ją.
7. Skręcamy kierownicę w prawo, aby móc odkręcić 2 wkręty trzymające przełącznik.
8. Odpinamy z tyłu kostkę od przełącznika.
9. Płaski śrubokręt wsuwamy lekko z przodu przełącznika, aby wysunąć stary przełącznik.
10. Podpinamy podciągnięte od skrzynki bezpieczników kabelki w odpowiednie miejsce - patrząc od strony przewodów na kostkę i mając blokadę na górze - przewód podpięty pod pin 3 wpinamy w pin numer 10, a przewód podpięty pod 4 w pin 9(oczywiście wpierw należy podważyć blokadę w kostce).
11. Podpinamy kostkę pod nowy przełącznik i sprawdzamy przy wszystko działa.
12. Jak wszystko gra składamy całość do kupy i cieszymy się wygodą podczas jazdy w lekkim deszczu.
2021-06-01 (2).jpg
Wszystko co nam będzie potrzebne:
- śrubokręt krzyżakowy
- śrubokręt płaski lub coś płaskiego do podważenia
- 2 razy po około 1 metr kabelka oraz 4 wsuwki do kostek samochodowych(do dorwania na złomie, bądź przy zakupie używanego przełącznika - to będzie 2 wsuwki o numerze OEM 07JAZ-001250A oraz 2 o numerze OEM 07JAZ-001360A)
- używany przełącznik, którego numer OEM to 35256-s7a-g01 - do dorwania na złomie, warto szukać bo bliźniaczych modelach - Jazz, Stream etc. - ja swój dorwałem z Hondy Stream za ~25 zł
- 30-40 minut czasu wolnego
Nie robiłem zdjęć wszystkich etapów, ponieważ są one w innych manualach i są to łatwe i oczywiste etapy

1. Zdejmujemy osłony pod nogami kierowcy.
2. Śrubokrętem krzyżakowym obok złącza OBD odkręcamy śrubę trzymającą skrzynkę bezpieczników i opuszczamy ją w dół.
3. Z tyłu skrzynki mamy gniazdo X wraz z kostką, która w nie wchodzi - musimy wypiąć kostkę z tego gniazda.
2021-06-01 (1).jpg
4. Patrząc na kostkę od strony przewodów - wpinamy się w niej w złącza numer 3 oraz 4 - należy podważyć blokadę kostki. Zapamiętujemy, który kabel jest pod 3, a który pod 4.
2021-06-01.jpg
5. Wpinamy kostkę na swoje miejsce, przewody puszczamy w stronę kierownicy i montujemy na swoje miejsce skrzynkę bezpieczników i osłony.
6. Odkręcamy od spodu kierownicy 3 śruby, które trzymają osłonę i zdejmujemy ją.
7. Skręcamy kierownicę w prawo, aby móc odkręcić 2 wkręty trzymające przełącznik.
8. Odpinamy z tyłu kostkę od przełącznika.
9. Płaski śrubokręt wsuwamy lekko z przodu przełącznika, aby wysunąć stary przełącznik.
10. Podpinamy podciągnięte od skrzynki bezpieczników kabelki w odpowiednie miejsce - patrząc od strony przewodów na kostkę i mając blokadę na górze - przewód podpięty pod pin 3 wpinamy w pin numer 10, a przewód podpięty pod 4 w pin 9(oczywiście wpierw należy podważyć blokadę w kostce).
11. Podpinamy kostkę pod nowy przełącznik i sprawdzamy przy wszystko działa.
12. Jak wszystko gra składamy całość do kupy i cieszymy się wygodą podczas jazdy w lekkim deszczu.
2021-06-01 (2).jpg